23948sdkhjf

Den köpfria dagen här

Varje år i november firas en köpfri dag, ”Buy Nothing Day”, världen över.

Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och visa på alternativ.

I år infaller den köpfria dagen den 24 november, samma vecka som projektet ”Europa minskar avfallet” pågår. Och händelsevis samma dag som handeln satsar på Black Friday…

Förebyggande av avfall toppar prioriteringen i EU:s avfallshierarki. Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkternas användningstid kan mängden avfall minskas. Det är viktigt att tänka på vad och hur man konsumerar för att därigenom kunna minska både halten av farliga ämnen i avfallet och mängden avfall.

– En köpfri dag är en smart aktivitet som kan bidra till en ökad medvetenhet om din konsumtion och att det spelar roll hur du väljer att konsumera, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

- Precis det som vi vill förmedla med vårt engagemang i ”Europa minskar avfallet”.

Avfall Sverige är nationell samordnare för EU-projektet, som har pågått sedan 2009. Årets tema är detsamma över hela Europa: ”Reuse and repair: Give it a new life!”. Det innebär alltså att i stället för att köpa nytt ska man laga och återanvända det man redan har, det kan gälla allt från kläder till cykla. Fira en köpfri dag genom att ta till vara det du redan äger och låt det bli en god vana för resten av året, lyder uppmaningen från Avfall Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079