23948sdkhjf

Litiumbatterier, bov i dramat eller ej?

I Vaggeryd utanför Jönköping brann hela återvinningsanläggningen upp. Platschefen Ulf Abrahamsson pekar ut litiumbatterierna som en orsak till den senaste tidens avfallsbränder. ”Det kan inte vara en slump. Litiumbatterier har kommit de sista åren och har en förmåga att självantända.”

Det är inte bevisat att det var litiumbatterier som låg bakom den stora branden i Vaggeryd när 7000 ton avfall brann upp förra året. Vad som är känt är att det började brinna när en nyanländ container skulle tömmas. 

Nånstans måste vi hitta en förklaring. Varför börjar det brinna på så många ställen på en gång? Det kan inte vara en slump. Litiumbatterier har kommit de sista åren och har en förmåga att självantända. Det är inte bara min personliga uppfattning, säger Ulf Abrahamsson, platschef vid Jrab.

Han menar att avfallsbränder kommer att inträffa igen förr eller senare, men att risken och konsekvenserna ska minimeras så långt som möjligt. Därför har han och branschkollegor diskuterat möjliga orsaker till den senaste tidens många storbränder.

– Vi har ju kunnat läsa i medierna om hoverboards som självantänder, och det måste vara batterierna som är orsaken. Jag kan inte tänka mig att de som slänger såna brädor plockar bort batteriet utan slänger brädan i plastcontainern där den ska vara. Vad händer när den går igenom en press och andra maskiner som slår och dunkar? Så det är en teori som jag fastnat för, jag är orolig för litiumbatterierna.

Kan varken bekräftas eller dementeras

Det finns inga bevis för att litiumbatterier är orsak till de ökade avfallsbränderna, även om det är möjligt. Däremot är en ökad avfallshantering en trolig huvudförklaring, menar brandforskare.

”Jag har väldigt svårt att tro att det beror på batterierna”, skriver Kristina Edström i ett mejl till Recycling på frågan om litiumjonbatterier kan vara en orsak till de ökade avfallsbränderna. Hon är en av Sveriges mest framträdande batteriforskare och verksam vid Uppsala universitet. 

Christian Ekberg, professor i kärnkemi och innehavare av Stenas materialåtervinningsprofessur, berättar att de haft en liten brand när de demonterat litiumbatterier, men att han inte har tillräckligt med information för att kunna uttala sig.

Brandforskaren Anders Lönnermark vid Rise är också tveksam till att litiumbatterierna ligger bakom de ökade bränderna.

– Det är flera avfallsanläggningar som säger att felsorterade batterier är ett ökande problem, men det finns ingen forskning som kan styrka att litiumbatterierna leder till fler bränder. Vi skulle kunna undersöka det här men det är inget som varit aktuellt hittills. En huvudanledning till det ökade antalet avfallsbränder tror jag helt enkelt är att anläggningarna hanterar mer avfall. 

Okej, så vi kan varken slå fast det ena eller andra?

- Nej. Litiumbatterierna har funnits ett tag, men det är inte så länge som jag har fått de här indikationerna på att det är just batterierna som är problemet.

Jesper Gunnarsson

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078