23948sdkhjf

Sverige behöver plan för resurshushållning

Naturvårdsverkets nationella avfallsplan kan vara ett viktigt verktyg i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Samtidigt kräver ett hållbart samhälle fokus på resurshushållning och återanvändning snarare än avfallshantering. Det skriver Svensk Däckåtervinning i sitt remissvar på myndighetens nationella avfallsplan.

– Vi välkomnar ambitionen att skapa en överblick över mål, styrmedel och åtgärder för en mer resurseffektiv avfallshantering. Däremot föreslår vi att Naturvårdsverket med denna plan tar tillfället i akt att skifta fokus från avfallsminimering till resurshushållning, säger Fredrik Ardefors, vd på Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverkets förslag ”Nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program 2018–2023” fokuserar huvudsakligen på privatkonsumenters påverkan. Detta trots att hushållsavfall står för mindre än 5 procent av det totala avfallet. Svensk Däckåtervinning anser att Naturvårdsverket i stället bör formulera en resurshushållningsplan, där samverkan mellan samhällets aktörer för resurshushållning sätts i fokus.

I sitt remissyttrande kritiserar Svensk Däckåtervinning även att planen endast visar upp avfallsstatistik inom landets gränser. Detta blir missvisande eftersom större delen av svensk resursförbrukning består av resurser som utvunnits i andra länder.

– Om alla länder hade Sveriges resurskonsumtion skulle vi behöva fler än fyra jordklot. Svensk Däckåtervinning jobbar för att minska resursutnyttjandet och siktar på fyra gånger längre livslängd för däckmaterial. Om Naturvårdsverket tar fram ett ramverk för hela samhället kan Sverige få bättre vägledning i resurshushållning snarare än avfallshantering, säger Fredrik Ardefors.

Svensk Däckåtervinning föreslår därför att Naturvårdsverket i samverkan med regeringens delegation för cirkulär ekonomi, som ska tillträda under 2018, skapar ett nytt ramverk för information, styrmedel, värdering och prioritering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11