23948sdkhjf

Foodhills bygger för framtidens mat: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.
Som aviserat igår presenterar Foodhills och Findus i dag (tisdag) resultatet av de förhandlingar man hållit under den senaste tiden. Det står nu klart att Foodhills kommer att ta över Findus anläggning i Bjuv, med start 1 mars.

”Matens Silicon Valley”
Man berättar också att man kommer att göra anläggningen till vad man kallar "ett innovativt livsmedelscentrum", där fokus kommer att ligga på att producera hållbar mat.

– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson.

Ett femtiotal intresserade företag
I och med Foodhills övertagande kommer man att göra omfattande investeringar för att kunna göra realitet av visionen. Samtidigt kommer man att bjuda in fler aktörer som har liknande visioner som företaget.

– Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Målet är att bli ett internationellt föredöme, säger Bengt Persson.

I dag är man i samtal med ett femtiotal intresserade företag, och ett första företag är redan klart för inflytt i maj, rapporterar TT.

Dessutom kommer man till en början att samarbeta med tidigare ägaren inom forskning och utveckling, samt inom områden som cirkulära matkedjor och fryslager. Detta kan i framtiden också komma att utvecklas till ytterligare samarbeten, säger Findus Sveriges ordförande Peter Odemark i en kommentar.

Återställning av sysselsättningen
Foodhills har tidigare lagt en bedömning om att kunna skapa lika många jobb som försvann när Findus lade ner sin verksamhet på orten. Man beräknar att det sker inom de tre närmsta åren, efter att nya företag flyttar in efterhand.

Bakom den vision man nu målat upp ställer sig även Bjuvs kommun tillsammans med Region Skåne, som ser en framtida ökad sysselsättning i kommunen men också att planerna faller i linje med den svenska livsmedelsstrategin.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som närvarade vid tisdagens presskonferens, ser mycket positivt på nya ägarens etablering.

– Det är en nystart för Findusanläggningen och det är viktigt för Bjuv, det är viktigt för Skåne, men det är också viktigt för hela livsmedelssverige, säger Sven-Erik Bucht (S) till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094