23948sdkhjf

Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

De två stora parterna Zinkgruvan och Ahlstrom-Munksjö Aspa, är igång med analys och behovsinventering av restmaterial och hur detta kan ge uppkomst till nya användningsområden.

Den tekniska delen med analys och beräkningar av åtgång av restmaterial är nu den närmast stående utmaningen. Att förädla och produktifiera grönlutsslam, en produkt som tidigare enbart deponerats, kräver stora insatser från bägge parter, både tekniskt och ekonomiskt. Här är projektet ett positivt inspel, då man efter laboratorieanalyser av flera recept, väljer ut ett för att användas vid demonstrationsförsök på Zinkgruvan. Parallellt med detta tas det också fram en affärsmodell för att organisera ekonomierna.

- Grönlutsslam har tekniska egenskaper som gör att det kan bibehålla en fuktig yta, och utlagt på sandmagasin kan det bidra till att minska damning under torrperioder, säger Josef Mácsik, vid Ecoloop. Maria Johansson på Ecoloop poängterar också att med god kännedom om de tekniska egenskaperna hos grönlutsslam kan utförandebeskrivningen av utläggningen optimeras så att materialets tekniska och miljömässiga fördelar kan utnyttjas i full skala.

Målet är att utreda om det kan finnas en lösning där utskottsmaterial från pappersmassatillverkning (grönlutsslam) har potential att fungera som täckningsmaterial av restprodukter från gruvverksamhet samt de eventuella affärsmodeller som kan utvecklas i relation till denna lösning.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094