23948sdkhjf

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

Debatt: Auktoriserat Fönsterunderhålls förslag till en konkret, cirkulär handlingsplan, där vi har ett förslag till ett cirkulärt tänkande och ett handgripligt genomförande inom byggbranschens fönstersektor. Ett vinn-vinn-förslag för Sveriges framtida återvinningssystem.

Detta är en debattartikel. Åsikterna som framförs är de undertecknande skribenternas.

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn.

Renovera och underhåll träfönster vart 13:e år och skapa därmed ett fönster-kretslopp på drygt ett sekel. Konstruera nya fönster med återvinningsbara komponenter och inför en miljöavgift på nya fönster och deponiavgift på kasserade fönster. Skapa en obligatorisk, manuell återvinning där man tillvaratar alla fraktioner i ett fönsterparti (trä, glas, aluminium, stål, kitt, persienner, plast, gummi etc.). Detta vinn-vinn-förslag ger förutom bättre miljö-prestanda och fastighetsekonomi, en ökad arbetsmarknad runt hela Sverige inom återvinnings-branschen och sammantaget avseende fönstersektorn - en samhällsekonomisk vinst.

 

Bostadsmarknaden i Sverige består av cirka 2,6 miljoner lägenheter och ungefär 2,1 miljoner småhus. Antalet fönster och fönsterdörrar är säkert tiodubbelt större. Fönster är m.a.o. en gigantisk del av Sverige. Alla ser dem och alla har fönster. Det saknas emellertid tydliga och konkreta politiska signaler anno 2018. Låt fönstersektorn bli den första cirkulära ekonomin inom byggbranschen.

 

Ett av EUs krav inom den cirkulära ekonomin är att medlemsländernas parlament tar fram ekonomiska incitament för att starta upp en konkret cirkulär ekonomi. Riksdagen kan t.ex. erbjuda stöd till fönsterfabriker och fönsterrenoverare, via sina stiftelser och universitet, så att dessa kan skapa fönsterpartier som är enkla att materialåtervinna och underhålla i minst ett sekel.

 

Vi behöver m.a.o. nya smarta affärsmodeller för den cirkulära fönstersektorn. Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig systematisk underhållsplan, så kan fönsterbranschen bli byggsektorns pionjär inom den cirkulära ekonomin.

Fönstersektorn kan peka både på möjliga framtidslösningar och innovationer samt en ekonomisk affärsnytta inom alla led. För fönsterfabrikernas, fönsterrenoverarnas och speciellt för fastighetsägarnas väl och ve. Sist men inte minst för vårt hållbara, kretsloppsanpassade Sverige.

Den cirkulära ekonomin är ytterst politisk och miljöfrågor är ju ett politiskt område utan svåra låsningar, där Auktoriserat Fönsterunderhåll förväntar sig både ekonomisk styrning och resultat.

 

Alla partier vurmar för miljön, men var och hur fortsätter vi? Det är dags att skifta focus till bygg- och fastighetsbranscherna. Implementera LCA/livscykeltänkandet i byggprocesserna. Låt oss börja den cirkulära ekonomin inom byggbranschen med en viktig nischprodukt som alla ser och har – fönster. Vi får delvis nya affärsmodeller, det kommer att utvecklas smartare tjänster och samarbeten, energianvändningen kommer att minska och på sikt en cirkulär skatteväxling där råvaror beskattas.

 

Om fönsterfabrikerna, fönsterrenoverarna (målerier, fönsterhantverkare, glasmästerier), myndigheter, akademier, forskningsstiftelser och politiker samverkar, kan den cirkulära fönstersektorn snart bli verklighet.

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn.

Åke Lönndahl, Kennert Aronsson, Anders B Lindström

Auktoriserat Fönsterunderhåll

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094