23948sdkhjf

Robotiserad avfallsortering utvecklad i Sverige

I skånska Tollarp har såvitt känt Sveriges första system för robotiserad avfallssortering utvecklats under några års tid. Det handlar om OP Teknik vars system premiärvisades på IFAT i München i våras. Recycling har besökt bolaget för ett samtal om den nya tekniken.

Utvecklingen av sorteringsroboten började för ganska längesen.

- OP-koncernen startades av bland andra min far och har sålt Doppstadtmaskiner och kringliggande varumärken ganska länge. Det har mest handlat om mobila enheter och sedan några år har vi känt att det nog kommer att skifta en del i framtiden. Det byggs fler och större anläggningar, många aktörer som kört mobilt har blivit uppköpta och detta driver mot mer stationär utrustning, säger OP Tekniks Fredrik Brandt, produktchef, och fortsätter:

- Vi har kikat på det stationära segmentet ganska länge och där vill man ju gärna automatisera så mycket det går. Jag har tidigare jobbat i femton år inom medtech med bildanalys och liknande, så började göra lite tester, inledningsvis med en videokamera över ett transportband.

Fredrik jobbade lite på fritiden med detta och man tog också in en del personer som han visste hade kompetens inom vissa områden.

- Sedan hittade vi ett bolag i Tollarp, som vi inte kände till tidigare. Själva tyckte vi att vi hade bra detektion, hyfsade sensorer och så, men robotteknik var inte det vi kunde. Så vi inledde ett samarbete med Jan Sjöberg Industriteknik, JES. Han kunde göra robottekniken och vi tog fram en ”rudimentär” första prototyp. För två år sedan så köpte OP Teknik JES och korporerade in det med tre anställda, fortsätter Fredrik Brandt.

Ganska snabbt fick man revidera prototypen ganska mycket i termer av sensorer, storlek med mera.

- Vi har trott att vi var färdiga rätt många gånger, men nu tror vi det på allvar.

Anläggningen är uppbyggd med utgångspunkt från en standard 40-fots container, och robotarna kommer från Yaskawa. De är standardprodukter för lättillgänglig service och reservdelsförsörjning. Den senaste versionen av anläggningen visades på IFAT-mässan i München i våras, i Doppstadts monter, berättar Fredrik Brandt och fortsätter:

- Doppstadt är återförsäljare för den här tekniken i Tyskland, Österrike och Schweiz och de är samtidigt en stor leverantör till återvinningsjätten Remondis. De senare vill gärna se lite mer ”high tech”-maskiner från sina leverantörer och då Doppstadt vetat om att vi hållit på med utveckling av robotsortering blev jag inbjuden till Remondis som tyckte detta verkade helt rätt. Så vår första anläggning kommer att hamna på någon av Remondis anläggningar. De har ett mål att bli mer automatiserade inom alla sina områden. Att vi fick möjligheten att visa anläggningen på mässan var väldigt bra för oss och den väckte stor uppmärksamhet, säger Fredrik Brandt.

Det finns en del olika vägar att gå när det gäller robotsortering.

- Avfallet ska kunna separeras hyggligt på bandet. Ligger det en stor hög så får man bara toppen så att säga. Vi förordar att materialet som ska sorteras ska vara krossat. Vi menar att om man krossar så får man mer homogent material. Många gör detta för att få bättre återvinning, inte för att få bättre förbränning. Det kan vara en skillnad mellan exempelvis den tyska och svenska marknaden. Här är det kanske kvaliteten som

bränsle som avgör med tanke på vår höga andel avfallsförbränning, säger Fredrik Brandt.

Den första prototypen byggde på bildanalys, men idag är det en ganska liten del i avkänningen.

- Det används för att detektera var saker ligger på bandet och hur dessa ska greppas. För själva materialsorteringen använder vi en metod som heter hyperspektralavbildning. Den är något av en standard som flera andra aktörer också använder sig av. Flera starka lampor skickar ut vitt ljus i flera optiska kanaler, man får tillbaka en viss procent i den frekvensen och så gör man detta för ett antal frekvenser. Sedan kan man plotta en kurva som blir som en signatur för varje material. Det är en metod som är väldigt bra för materialidentifiering, säger Fredrik Brandt men tillägger att den har några begränsningar ändå.

- Svart plast till exempel och metall. Det är för att ljuset studsar för mycket så man får tillbaka brus. På torrt trä och andra standardmaterial fungerar det bra.

Metall är ju viktigt att kunna sortera ut och för detta används en induktiv givare som detekterar störningar av ett fält.

- Den kan inte skilja på olika typer av metall. Den möjligheten verkar vara på gång på marknaden, bland annat i form av laserbaserade sensorer och röntgenteknik. Vi tittar på detta som ett nästa utvecklingssteg, att kunna sortera blandade metaller i anläggningen, säger Fredrik Brandt och fortsätter:

- Vi har också en AI, artificiell intelligens, inbyggd. Detta för att kunna ta tag i problematiken med svart plast och vissa andra material här hyperspektralavbildningen är svagare.

Man hoppas att det man nu byggt är första steget mot ett system som blir standardiserat.

- Tanken är att det ska vara i en container, och vi vill ha så mycket standardiserade komponenter och reservdelar som möjligt. Containern i sig gör att den är lätt att flytta på lastbil, och lätt att flytta inom ett område. Robotarna är standardiserade, dropphålen för materialen ska vara på samma ställe och så vidare. Vi väntar fortfarande på feedback från långtidstest för att se om det är några stora saker som behöver ändras, men man hoppas kunna ha så lite custom-bygge som möjligt i framtiden. Containern har fördelen att vi kan kontrollera miljön inne i den, och att kunna bygga och kalibrera i fabrik och sedan leverera ut är också en viktig komponent, konstaterar Fredrik Brandt.

Vilka förväntningar har man då på sitt robotsorteringssystem?

- Vi har en målbild om att inom några år kunna skeppa femtio anläggningar per år till hela världen. För att klara det här i Tollarp krävs att det kommer färdiganpassade containrar, kanske med band i, hit för att sedan förses med robotar och kringutrustning här. Det ska bli spännande att se hur det här tas emot på olika marknader. I Tyskland, Sverige, Norge och Danmark vet vi hyfsat väl vad folk vill ha. Japaner och amerikaner talar vi med och ser tydligt att det skiljer. I USA slängs i stort sett allt avfall i samma bingar, utan sortering alls och det kan komma att kräva anpassningar av tekniken. Samtidigt har man där väldigt mycket manuell arbetskraft, vilket ju gör vinsten med att automatisera större, avslutar Fredrik Brandt.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Recyclingdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094