23948sdkhjf

Gifter i återvunnen plast

Organisationer i Europa slår nu larm sedan tester upptäckt gifter i leksaker, håraccessoarer och köksprodukter.

Det handlar om flamskyddsmedel som hittats i produkter gjorda av återvunnen plast som troligen kommer från gamla elektronikprodukter. Sådana halter av farliga ämnen är förbjudet enligt lag, men bara om det gäller produkter som tillverkats av ny plast. För produkter av återvunnen plast gäller inte samma regler. Nu kräver organisationer över hela Europa att kryphålet i lagstiftningen täpps till.

I en studie har 430 produkter från EU och EU:s grannländer testats. Testerna har genomförts av Arnika, HEAL, IPEN, tillsammans med Sveriges Konsumenter och femton andra europeiska organisationer. 109 av produkterna visade sig innehålla flamskyddsmedel. Dessa misstänks vara hormonstörande och forskning har även visat att de kan vara associerat med koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn. I och med att barn ofta stoppar leksaker i munnen är det särskilt allvarligt när dessa ämnen förekommer i leksaker. I en leksaksgitarr upptäcktes den allra högst nivå av flamskyddsmedel, långt över vad som skulle varit tillåtet om det hade rört sig om en produkt gjord av ny plast.

Av de 24 produkter som testats från Sverige var det två håraccessoarer som innehöll flamskyddsmedel, i låga halter. Resultatet var därmed bättre i Sverige än i andra länder, men det visar också på att produkter med dessa ämnen finns i butikshyllorna även i Sverige.

– Att en fjärdedel av de testade produkterna innehöll flamskyddsmedel har gjort det uppenbart att det här kryphålet i lagstiftningen måste täppas till. Farligt avfall ska inte kunna användas i konsumentprodukter över huvudtaget, och särskilt inte i leksaker eller andra produkter som barn kommer i kontakt med, säger Maria Hammarling på Sveriges Konsumenter.

Samtliga produkter som testats är gjorda av hård, svart plast. Den kommer ofta från återvunna elektronikprodukter. Bromerande flamskyddsmedel som hittades i produkterna finns med på en lista för global eliminering på grund av dess negativa hälso- och miljöeffekter, men tillåts alltså i återvunna produkter som konsumenter kommer i kontakt med dagligen.

–Vi vill se att fler material och produkter återvinns, men det får inte ske på bekostnad av människors hälsa. Ett giftigt material som går runt i ett cirkulärt flöde är inte hållbart i sig. För konsumenten spelar det ingen roll om det kommer från återvunnen plast eller ny. De vill bara kunna känna sig trygga med att produkten är säker och inte innehåller gifter som hormonstörande ämnen, säger Maria Hammarling.

En sammanfattning av rapporten hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11