23948sdkhjf

Säljstart för källarodlade örter

Med start i dag säljer Ica Maxi Lindhagen färska örter, odlade i det gamla tidningsarkivet under DN-skrapan i Stockholm.

Ica-handlaren Mats Larsson är entusiastisk:

– När jag fick idén presenterad för mig tände jag direkt. Vi behöver hitta fler alternativ för att livsmedelsproduktionen till en växande befolkning ska bli mer hållbar. Jag har verkligen längtat efter att få börja sälja de här örterna och höra våra kunders reaktioner, säger Mats Larsson, säger han.

Han har varit med och utvecklat konceptet och är först med att ha örterna i sitt sortiment, men fler Maxibutiker i Stockholmsområdet står i tur att ta in dem.

DN-skrapan är en bra odlingsplats eftersom det går att skapa ett slags kretslopp där:

– För att odla något behöver du bara vatten, ljus, värme och näring. Koldioxiden i utandningsluften från människorna som arbetar i skrapan förs ner till odlingen, vilket bidrar till fotosyntesen. Den värme som kommer från lamporna och odlingen förs istället tillbaka upp i byggnaden, säger Mats Larsson.

Kryddorna växer i vertikala ställningar i ett material som är tillverkat av återvunna PET-flaskor. Varken jord eller bekämpningsmedel behövs, utan endast en näringslösning och mycket ljus. Det sättet att odla sparar in 99 procent av vattenförbrukningen samtidigt som 70 procent av energin återanvänds.

Just nu odlas basilika, mynta och timjan. På sikt räknar Plantagon med att producera 14 ton kryddgrönt om året.

– Vi kan skörda 17 gånger per år, säger Mia Kleregård, vd för Plantagon.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344