23948sdkhjf

Därför är det goda nyheter att Stockholms Stad förbjuder TipTapp

Detta är en debattartikel. Åsikter som framförs är den undertecknande skribentens.

 

De senaste veckorna har det varit livliga diskussioner kring ”återvinningsappen” TipTapps fortsatta framtid i Stockholm. Detta efter att staden gått ut med nyheten att appen kommer att förbjudas. Visst är det lätt att förstå att anhängarna till appen och delningsekonomi-förespråkarna ganska enkelt får gehör för sin åsikt att detta är ett typiskt omodernt, bakåtsträvande beteende av en stelbent myndighet. Och inte blir det bättre av argumentationen från Miljöförvaltningen som i flera kommentarer bara motiverar sitt beslut med att appen ”strider mot det kommunala avfallsmonopolet”.

 

Men, för den som orkar lägga lite mer tid och tanke på frågan är det ganska enkelt att se varför det är goda nyheter att appen med sitt nuvarande upplägg förbjuds.

 

Låt oss börja med att konstatera att appen TipTapp i sig är sprungen ur ett stort behov som många stockholmare delar, är väl designad och att den är mycket användarvänlig. Den erbjuder helt enkelt ett lätt sätt för medborgarna i Stockholms stad att bli av med sitt skräp - snabbt och billigt. Men, det är just detta som är problemet. Att säkerställa att avfallshantering och återvinning hanteras på ett miljömässigt optimalt sätt handlar inte om "snabbast och billigast". Tvärtom är det just det tankesättet som genom åren skapat mycket av våra miljöproblem i samhället. Från slit-och-släng mentalitet till en väldigt långsam uppbyggnad av mer resurssmarta och hållbara återvinningssystem.

 

Även om jag personligen beundrar entreprenörskapet hos många av de driftiga personer som hanterar skräpet åt stockholmarna genom TipTapp, så tvivlar jag på att många dem har den kunskap som gör att staden och dess invånare får en miljöeffektiv återvinning och avfallshantering. Då har vi ändå inte ens berört problemen med dumpning som tyvärr är en stor potentiell bieffekt av appens snabba tillväxt, där stora kortsiktiga vinster kan genereras via dumpning. Breddar vi synfältet ytterligare lite, finns det ytterligare argument som gör det ännu enklare att slå fast att Stockholms Stads beslut att förbjuda TipTapp är något positivt. Genom förbudet elimineras de potentiella problemen som nämns nedan:

 

  • Dumpning. Även om det inte framhålls särskilt tydligt i kommunikationen från Stockholms Stad, är en viktig anledning till det föreslagna förbudet att se till att skräpet hamnar på rätt ställe. Vi som är aktiva i branschen hör från diverse håll att delar av det som plockas upp av TipTapps chaufförer hamnar i naturen istället för att återvinnas. Även om problemet procentuellt säkert är ganska litet gör TipTapps volymer att det snart riskerar byggas upp stora volymer skräp som hamnar i skog och hav och andra otillbörliga ställen. Dumpning kan kosta samhället enorma summor och är den absolut sämsta möjliga lösningen för miljön.
  • Snedvriden konkurrens och svartjobb. Det finns en betydande risk att huvuddelen av de personer som hanterar TipTapps hämtningar i själva verket har detta som sitt ”jobb” snarare än att de utför en tjänst när de har tid över. Tidigare exempel från delningsekonomin visar att många av dessa personer sannolikt inte betalar varken skatt eller sociala avgifter, vilket snedvrider konkurrensen och missgynnar skattebetalande företag. De etablerade och kvalitetsgodkända avfallsföretagen som är erkänt kunniga inom miljömässigt effektiv återvinning förhindras därmed att erbjuda sina tjänster. Detta är samma problematik som visade det orimliga i att samhället skulle tillåta UberPops verksamhet. Men, med tillägget att det nu även handlar om skadliga effekter inte bara på samhällsekonomin utan även på miljön. 

 

Självklart talar vi på Recycla.se till viss del i egen sak när vi stöder beslutet att förbjuda appen. Men, det finns en väldigt viktig distinktionsskillnad att göra innan man drar allt för stora växlar på detta. Recycla.se är en tjänsteplattform som samlar fler än åttahundra återvinningsföretag i en enkel tjänst där företag och privatpersoner kan få hjälp med sin avfalls- och återvinningsbehov. Precis som Tiptapp, fast för en större målgrupp, Men, skillnaden är att den att den som löser sina problem genom oss får hjälp av kvalitets- och miljögodkända företag som är experter på återvinning och avfallshantering. Den andra skillnaden är att det sannolikt blir några hundralappar dyrare än att använda TipTapp. Men, den krassa verkligheten är att miljömässigt bra återvinning kostar pengar och den kostnaden bör självklart falla på den som skapat avfallet.

 

Sebastian Tamm, grundare av och VD för Recycla.se

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156