Djupdyk i sopor avslöjar dålig sortering
I Sverige är det lag på att vi ska sortera ut förpackningar och tidningar för materialåtervinning. Ändå består göteborgarnas soppåsar till 37 procent av just förpackningar och tidningar. Resten är matavfall (26 procent), trädgårdsavfall (3 procent) och lite elektronik och farligt avfall (0,45 procent), som inte heller hör hemma i restavfallet.
Kretslopp och vatten gör vartannat år en plockanalys av göteborgarnas sopor. Man öppnar helt enkelt ett antal soppåsar för att se vad de innehåller. Soporna delas upp i åtta olika huvudfraktioner och tjugo underkategorier, från matavfall och förpackningar, till onödigt matsvinn och plastpåsar.
- Det som är glädjande är att göteborgarnas onödiga matsvinn minskat med sju procentenheter sedan 2016-års plockanalys, säger Mia Carlevi på Kretslopp och vatten. Vi vill ha in matavfall för att göra biogas och biogödsel, men miljömässigt är det är tio gånger bättre att äta upp maten. Därför vill vi bara ha skal, rens, kaffesump och dylikt i matavfallspåsarna.
I Sverige är utsortering av förpackningar och tidningar lagstadgat i Avfallsförordningen. Även annat material som lyder under det så kallade producentansvaret bör sorteras ut: farligt avfall, elektronik, batterier, läkemedel och så vidare. Dels för att ta hand om skadliga ämnen, dels för materialåtervinning.
Men i göteborgarnas soppåsar finns fortfarande mycket producentansvarsmaterial, och mest har de som har tjänsten ”blandat avfall”. Det innebär att man inte har något kärl för matavfall.
- De som inte sorterar ut matavfall är också sämre på att sortera förpackningar och tidningar, säger Mia Carlevi. Vi ser också att andelen plastförpackningar ökat.
Man vet sedan tidigare att möjlighet till sortering nära bostaden ökar utsorteringen. 2021 vill regeringen att 60 procent av alla hus ska ha fastighetsnära insamling, det vill säga möjlighet att sortera de vanligaste materialen, förpackningar och tidningar, i fastigheten.