23948sdkhjf

Ikea skördade sin första cirkulära sallad

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Igår skördades och serverades för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Tillsammans med samarbetspartnern Bonbio testar Ikea att odla sallad i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Odlingen sker i ett cirkulärt kretslopp, där växtnäringen utvinns från matavfall.

Läs också: Borås framtidssäkrar insamling av hushållsavfall

Sen några veckor tillbaka är odlingscontainrar på plats utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Inuti vad som ser ut som en traditionell fraktcontainer finns en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Det är ett ettårigt test där IKEA samarbetar med Bonbio som är experter på cirkulär odling. Syftet är att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus att servera mer hållbart odlad mat. 

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

- Vi räknar med att kunna skörda uppemot 18 kg sallad per dag, berättade Sara Sigurdson, trädgårdsingenjör vid Bonbio, i samband med att den första salladen skördades.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Salladens rötter växer i vatten med flytande växtnäring istället för jord. Det är en så kallad hydroponisk odling. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas egna restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. Tack vare den hydroponiska och vertikala odlingsmetoden behövs ca 90 procent mindre vatten och mindre än hälften av ytan jämfört med  vad konventionell odling hade krävt. Andra fördelar är att odlingen är närodlad och att man kan skörda året runt oberoende av väder och årstider.

– Senast 2030 ska vi på Ikea vara klimatpositiva. Då livsmedel svarar för en stor del av världens koldioxidutsläpp behöver även vi hitta nya lösningar på hur vi kan odla mat på ett mer hållbart sätt. Att testa odla sallad i containrar är en del av detta, säger Catarina Englund, innovationsansvarig inom hållbarhet, Ingka-koncernen.

God och krispig

Och hur smakade då den cirkulära salladen? Alldeles utmärkt kan vi rapportera. Båda de sorter som skördades var riktigt krispiga och fulla av smak. Inledningsvis kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men tanken är att kunna erbjuda den också till kunderna i restaurangerna inom kort.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De välkomnar krav i slamutredningen

Slamutredning överlämnad

Utredningen om en hållbar hantering av avloppsslam överlämnades idag till Miljödepartementet.

San Sac Group får ny ägare

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Milstolpe uppnådd för anläggning med ny teknik

Lättare sortera avfall i samarbetande kommuner

Unikt samarbete mellan kommuner möjliggör övergång till fyrfacksinsamling.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Vinner avfallsinsamling i fyra kommuner

Arkiv

Minskar tunga transporter på Lindholmen

Återvinningsgalan
Först i Stockholm att återvinna pappershanddukar

Tillsammans med Inspira, Essity och Stena Recycling blir Folksam först i huvudstaden med att återvinna pappershanddukar.

Ny medlem i 4evergreen

Förslag för resurssmartare textilsektor

Behovet av nya textilfibrer tros öka med 150 procent till år 2050.

Möbler med återvunnet material

Samarbete mellan Rise och känd designer

Kim Olsson lämnar NSR

Under våren kommer vd Kim Olsson att avsluta sin tjänst hos NSR AB.

Forskarnytt
Mikroorganismer + giftgas = biobränsle

Plus

Så mycket växer begagnat mode

Allt fler modeaktörer positioner sig på secondhandmarknaden, som just nu är en av de snabbast växande sektorerna i modebranschen. Här är satsningarna.

Brand i sopbil

Större papperskorgar – mindre miljöpåverkan 

Verkstadsägare åtalas för grovt miljöbrott

Återbruksgalleria får ny centrumledare

Ny teknik plockar metaller ur vatten

Pantare gav 18 miljoner till föreningar

Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton

Produktnyheter
Biobaserat och bionedbrytbart

Nu får Barsebäck rivas - men rivning dröjer

Lakverk för bättre återvinning

Forskarnytt
Plastätande bakterie upptäckt

Satsar på biokol

Han blir expert i miljömålsberedningen

Forskarnytt
Rena vatten med bark?

1

Produktnyheter
Ståpåse med återvunnen polyeten

Forskarnytt
Studie: Prioritera återvinning av kväve

Plus

Enda vägen framåt - “design for recycling”

80 miljoner till biogasanläggning

Hon ska utreda producentansvar för textilavfall

Naturvårdsverket backar om bilåtervinning

Innovativ upphandling i Göteborg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125