23948sdkhjf

Ikea skördade sin första cirkulära sallad

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Igår skördades och serverades för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Tillsammans med samarbetspartnern Bonbio testar Ikea att odla sallad i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Odlingen sker i ett cirkulärt kretslopp, där växtnäringen utvinns från matavfall.

Läs också: Tecknar nytt avtal för biogas

Sen några veckor tillbaka är odlingscontainrar på plats utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Inuti vad som ser ut som en traditionell fraktcontainer finns en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Det är ett ettårigt test där IKEA samarbetar med Bonbio som är experter på cirkulär odling. Syftet är att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus att servera mer hållbart odlad mat. 

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

- Vi räknar med att kunna skörda uppemot 18 kg sallad per dag, berättade Sara Sigurdson, trädgårdsingenjör vid Bonbio, i samband med att den första salladen skördades.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Salladens rötter växer i vatten med flytande växtnäring istället för jord. Det är en så kallad hydroponisk odling. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas egna restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. Tack vare den hydroponiska och vertikala odlingsmetoden behövs ca 90 procent mindre vatten och mindre än hälften av ytan jämfört med  vad konventionell odling hade krävt. Andra fördelar är att odlingen är närodlad och att man kan skörda året runt oberoende av väder och årstider.

– Senast 2030 ska vi på Ikea vara klimatpositiva. Då livsmedel svarar för en stor del av världens koldioxidutsläpp behöver även vi hitta nya lösningar på hur vi kan odla mat på ett mer hållbart sätt. Att testa odla sallad i containrar är en del av detta, säger Catarina Englund, innovationsansvarig inom hållbarhet, Ingka-koncernen.

God och krispig

Och hur smakade då den cirkulära salladen? Alldeles utmärkt kan vi rapportera. Båda de sorter som skördades var riktigt krispiga och fulla av smak. Inledningsvis kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men tanken är att kunna erbjuda den också till kunderna i restaurangerna inom kort.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk!

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

Omvärlden
Återvinner plast från organiskt avfall

Produktnyheter
Toppkvalitet med återvunnen plast

Mindre brand vid värmeverk

Nyhetsbrev

Mängder av skräp plockat utmed västkusten

Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. 

Arkiv

Hybrit nominerat till pris

Återvinn med Arket

Recyclingdagen
Programmet klart för Recyclingdagen!

Programmet för Recyclingdagen Helsingborg 2019 om trender som driver avfallshantering och återvinning är nu klart.

Recyclingdagen
Investerar i digital avfallshantering

Recyclingdagen
Framtidens sophämtning: On demand!

I Helsingborg genomför NSR, Bintel och Öresundskraft just nu ett försök där de boendes sopkärl försetts med sensorteknik och uppkoppling till ett IoT-nätverk. Därmed möjliggörs hämtning av avfall när kunden själv vill.

Serie: Åt vilket håll styr lagarna?
Del 4: Forskningens syn

Cirkulär ekonomi kan minska CO2-utsläpp med 56 procent

Digitala marknadsplatser för återvunnet, fler samarbetande leverantörer men också ekonomiska styrmedel ska göra cirkulära materialflöden mer lönsamma.

Risk för radioaktiv läcka

Ikea mest hållbart, när konsumenten får välja

ChemRec Europe publicerar ståndpunkter

Nybildade Chemical Recycling Europe har publicerat en samling ståndpunkter där man listar de mest angelägna ämnena som påverkar kemisk återvinning av polymerer idag.

Produktnyheter
Vatten på flaska helt i rPET

Vad slänger örebroarna i soppåsen?

Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad örebroarna slänger i restavfallspåsen görs plockanalyser varje år.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Omvärlden
Vill se globalt plastavtal

Museiöl bryggs på överblivet bröd

Provsitt avfallets ”Iron Throne”....

15 april har sista säsongen av Game of Thrones premiär. Redan den 13 april finns dock möjligheten att provsitta en unik tron……

Handeln om höjd kemikalieskatt: "Glädjekalkyl"

Forskarnytt
Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar

Forskarnytt
Bättre återvinning av PUR

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Produktnyheter
Flergångspåsar för frukt och grönt

Forskarnytt
Matrester kan bli till hållbar plast

Väg till arbete via återvinning beviljas medel från Tillväxtverket

Här blir överskottsplantor till pesto

Produktnyheter
Ljudmodul till smart papperskorg

Omvärlden
Cirkulär skandinavisk handelsplattform för plast

Forskarnytt
Kommersialiserar återvunnen kolfiber

San Sac förvärvar

Brand på byggåtervinning

Tecknar nytt avtal för biogas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154