23948sdkhjf

Ikea skördade sin första cirkulära sallad

Igår skördades och serverades för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Tillsammans med samarbetspartnern Bonbio testar Ikea att odla sallad i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Odlingen sker i ett cirkulärt kretslopp, där växtnäringen utvinns från matavfall.

Sen några veckor tillbaka är odlingscontainrar på plats utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Inuti vad som ser ut som en traditionell fraktcontainer finns en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Det är ett ettårigt test där IKEA samarbetar med Bonbio som är experter på cirkulär odling. Syftet är att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus att servera mer hållbart odlad mat. 

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

- Vi räknar med att kunna skörda uppemot 18 kg sallad per dag, berättade Sara Sigurdson, trädgårdsingenjör vid Bonbio, i samband med att den första salladen skördades.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Salladens rötter växer i vatten med flytande växtnäring istället för jord. Det är en så kallad hydroponisk odling. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas egna restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. Tack vare den hydroponiska och vertikala odlingsmetoden behövs ca 90 procent mindre vatten och mindre än hälften av ytan jämfört med  vad konventionell odling hade krävt. Andra fördelar är att odlingen är närodlad och att man kan skörda året runt oberoende av väder och årstider.

– Senast 2030 ska vi på Ikea vara klimatpositiva. Då livsmedel svarar för en stor del av världens koldioxidutsläpp behöver även vi hitta nya lösningar på hur vi kan odla mat på ett mer hållbart sätt. Att testa odla sallad i containrar är en del av detta, säger Catarina Englund, innovationsansvarig inom hållbarhet, Ingka-koncernen.

God och krispig

Och hur smakade då den cirkulära salladen? Alldeles utmärkt kan vi rapportera. Båda de sorter som skördades var riktigt krispiga och fulla av smak. Inledningsvis kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men tanken är att kunna erbjuda den också till kunderna i restaurangerna inom kort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.343