23948sdkhjf

Ikea skördade sin första cirkulära sallad

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Igår skördades och serverades för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

Tillsammans med samarbetspartnern Bonbio testar Ikea att odla sallad i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Odlingen sker i ett cirkulärt kretslopp, där växtnäringen utvinns från matavfall.

Läs också: Återvinning och återbruk ska öka genom nya regler

Sen några veckor tillbaka är odlingscontainrar på plats utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Inuti vad som ser ut som en traditionell fraktcontainer finns en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Det är ett ettårigt test där IKEA samarbetar med Bonbio som är experter på cirkulär odling. Syftet är att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus att servera mer hållbart odlad mat. 

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

- Vi räknar med att kunna skörda uppemot 18 kg sallad per dag, berättade Sara Sigurdson, trädgårdsingenjör vid Bonbio, i samband med att den första salladen skördades.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Salladens rötter växer i vatten med flytande växtnäring istället för jord. Det är en så kallad hydroponisk odling. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas egna restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. Tack vare den hydroponiska och vertikala odlingsmetoden behövs ca 90 procent mindre vatten och mindre än hälften av ytan jämfört med  vad konventionell odling hade krävt. Andra fördelar är att odlingen är närodlad och att man kan skörda året runt oberoende av väder och årstider.

– Senast 2030 ska vi på Ikea vara klimatpositiva. Då livsmedel svarar för en stor del av världens koldioxidutsläpp behöver även vi hitta nya lösningar på hur vi kan odla mat på ett mer hållbart sätt. Att testa odla sallad i containrar är en del av detta, säger Catarina Englund, innovationsansvarig inom hållbarhet, Ingka-koncernen.

God och krispig

Och hur smakade då den cirkulära salladen? Alldeles utmärkt kan vi rapportera. Båda de sorter som skördades var riktigt krispiga och fulla av smak. Inledningsvis kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men tanken är att kunna erbjuda den också till kunderna i restaurangerna inom kort.

Håll dig uppdaterad med Recycling

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Produktnyheter
Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Säckstopp lyckat för NSR

Vid årsskiftet slutade Nordvästra Skånes Renhållning ta emot säckar med blandat avfall på sina återvinningscentraler.

Renoverar robotar för längre liv

Forskarnytt
Från restprodukt till diesel

Nio av tio vill ha återvunnet material i produkter

En majoritet av svenska folket förväntar sig att tillverkare använder återvunnet material i sina produkter.

Myndighetssamarbete för hållbara batterier

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Produktnyheter
Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Arkiv

Omvärlden
Levererar 44 sopbilar till Belgrad

Nya lösningar för avfall ska bidra till en cirkulär ekonomi

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på lösningar som ökar möjligheten för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall.

Enviro och Michelin förlänger avsiktsförklaring

Legendarisk bilskrotare död

Omvärlden
Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Rötter och grenar blir vårdkläder?

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Forskarnytt
Bakterien bryter snabbt ner plasten

Byggsektorn ska bli cirkulär

Forskarnytt
Utvecklar process för återvinning av härdplast

Metoden ger polystyrenavfall från konsument nytt liv

Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Dags att skylta om

Fler batterier fattar eld när plaståtervinningen ökar

Skattebefrielse möjlig för biogas och biogasol

Kan Coronakrisen ge miljön ett uppsving inom byggsektorn?

Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

Återvinning och återbruk ska öka genom nya regler

Produktnyheter
Ny kross- och siktskopa

Produktnyheter
Ny truckvåg på gång

Kräver stöd till plaståtervinnarna

Systemet för spårbarhet skjuts upp

Produktnyheter
Brödöl lanseras på Coop

1

Produktnyheter
Plastbantar kvarg

Produktnyheter
Halogenfritt kompound från havsplast

Ny inriktning för biogasprojekt

Blockchain ska minska matsvinn

Plus

Intervjun
Heltäckande leverantör för rationell avfallshantering

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.219