23948sdkhjf

Vad slänger örebroarna i soppåsen?

Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad örebroarna slänger i restavfallspåsen görs plockanalyser varje år.

– Det som ska slängas i restavfallspåsen är till exempel blöjor, disktrasor och snus, men det är bara en liten del av allt örebroarna slänger. Tyvärr ser vi att det är mycket mat och förpackningar i restavfallet. Cirka 25 procent av påsens innehåll är mat och cirka 30 procent är förpackningar, och bara tidningarna som slängs fel hade kunnat spara nästan 16 000 träd, säger Ola Eklöf, planerare på Tekniska förvaltningen.


Av 21 800 ton avfall till förbränning förra året var 15 ton farligt avfall och 125 ton elektronik, vilket innebär att detta inte återvanns på rätt sätt. Varje avfall är viktigt att sortera ut. Allt från det lilla knappcellsbatteriet, som innehåller farliga ämnen och värdefulla metaller, till potatisskalet som kan bli till biogas och biomull.

– Det finns lite udda saker vi hittat i restavfallet när vi gjort plockanalyser. Till exempel kommer det alltid med en dammsugare när vi gör analyser från flerbostadshus. Vi är duktiga på att sortera i Örebro, men vi kan bli ännu bättre. Det är en liten insats som ger stora vinster för miljön, säger Ola Eklöf och fortsätter:

– Lämna in dammsugaren och annan elektronik till Återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen istället, så blir det återvunnet på rätt sätt.

I maj gör Örebro kommun en ny plockanalys för att följa hur sorteringen av avfall fungerar från år till år. Siffrorna ligger sedan till grund för kommunens planeringsarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093