23948sdkhjf

Ny teknik kan bredda utbudet av biobränslen

Elham A. Moghaddam, vid institutionen för energi och teknik vid SLU, har forskat om de energi- och klimatmässiga följderna av att utnyttja olika typer av ny teknik.

Till flytande biobränsle
Enligt Elham A. Moghaddam består biogas framför allt av metan och koldioxid, men koldioxiden kan avlägsnas för att öka energiinnehållet och ge en gas bestående av nästan enbart biometan. I Sverige uppgraderas mer än 65 procent av den producerade biogasen till biometan, som främst används som fordonsbränsle.

En del av avhandlingen handlar om teknik för att omvandla biometan från ett gasformigt biobränsle till ett flytande, till exempel diesel, etrar och alkoholer. På detta sätt omvandlas biogasen till en energibärare med mycket högre energitäthet.

Träbaserad biomassa
Elham A. Moghaddam uppger att biogas i dag huvudsakligen produceras genom rötning, där mikroorganismer under syrefria förhållanden omsätter organiskt material i form av till exempel gödsel, avfall, avloppsvatten, slakteriavfall eller växtmaterial. Ett sätt att bredda utbudet av råvaror är att producera biogas genom pyrolys (torrdestillering), då även träbaserad biomassa kan används.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079