23948sdkhjf

Fyrklöver förnyar samarbete för hållbart samhälle

Eskilstuna Energi och Miljö, Mälarenergi och VafabMiljö och MDH stärker och breddar sitt samarbete inom forskning, utbildning och kompetensförsörjning.

Samarbetet startade 1997 och nyligen signerades det femte avtalet i obruten följd.

– Jag är mycket glad att vi kan förnya vårt strategiska avtal. Ett avtal vi har haft sedan 1997 som nu förlängs till 2023. MDH har en framgångsrik forskning inom energiområdet. Avtalet ger oss möjlighet att utveckla forskningen ytterligare samtidigt som forskningsresultaten bidrar till företagens utveckling, en verklig vinn-vinn-situation. Att våra studenter också får möjlighet att ta del av denna viktiga verksamhet adderar till avtalets betydelse, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

Avtalet gäller främst parternas intressen i forskningsmiljön Framtidens Energi. Nytt för nästa avtalsperiod är att partnerna också ska samarbeta inom andra forskningsområden. Det är speciellt beteendefrågor och hållbarhet som ska lyftas fram i forskningsprojekt.

– Vi bygger framtidens samhälle och det gör vi tillsammans med andra. Det är viktigt att vi i samarbete med aktörer som VafabMiljö, Eskilstuna Energi och Miljö och MDH samverkar för att hitta nya och smarta lösningar som utvecklar hela vårt samhälle. Det vinner alla på, säger Niklas Gunnar VD Mälarenergi AB.

– Eskilstuna Energi och Miljö arbetar på flera olika sätt för att bidra till ett mer hållbart samhälle och utveckling av cirkulär ekonomi vilket detta strategiska forskningssamarbete är ett exempel på. Vi är stolta över samarbetet och ser även att det kan stärka MDHs roll som kompetenscentrum inom viktiga hållbarhetsfrågor, säger VD Mats-Erik Olofsson.

– Utmaningarna för att nå övergripande miljö- och klimatmål i samhället är stora. Genom att samverka kring miljö- och energiforskning använder vi våra resurser och kompetenser på bästa sätt. Det nya avtalet bäddar för viktiga forskningsprojekt de kommande fem åren, det ser vi fram emot, säger VafabMiljös förbundsdirektör Carina Färm.

Avtalet undertecknades av MDH:s rektor Paul Pettersson, Mats Erik Olofsson VD Eskilstuna Energi och Miljö, Niklas Gunnars VD Mälarenergi och Carina Färm förbundsdirektör VafabMiljö vid en officiell ceremoni på MDH.

I avtalet ingår följande områden:

  • Förnybar energi – omvandling av biomassa, hantering av avfallsströmmar (hushållsavfall, avloppsvatten etc.)
  • Energieffektivisering inom byggnader, processindustri, vattenrening och kraftverk
  • Simulering och modellering för processoptimering och styrning
  • Frågor inom beteende, digitalisering, visualisering
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096