23948sdkhjf

Skumglastillverkare nu i samma koncern

 Det finländska glasrengörings- och skumglastillverkningsbolaget Uusioaines Oy och den svenska skumglastillverkaren Hasopor AB utgör nu Europas ledande skumglastillverkare.

Detta efter att Uusioaines moderbolag Partnera Glass Recycling köper Hasopor. Företaget ligger i Hammar, landets centrum för glasåtervinning, och företaget är precis som Uusioaines den enda skumglastillverkaren i sitt land.

Köpet förenar Uusioaines, beläget i Forssa, med den omfattande glasåtervinnings- och skumglastillverkningsverksamheten i området kring Östersjön. Uusioaines och Hasopor siktar tillsammans mot en stark tillväxt och internationalisering genom att omvandla cirkulär ekonomi till affärsverksamhet.

Den striktare europeiska regleringen höjer glasåtervinningsgraden och öppnar marknader för en helhet som Uusioaines och Hasopor nu tillsammans utgör. EU:s mål är att 75 procent av allt glas återvinns 2030.

- Redan då vi skaffade Uusioaines fastställde vi tillsammans med Tesi en strategi vars mål är att skapa det ledande europeiska skumglastillverkningsbolaget. Företagsköpet av Hasopor är ett utmärkt steg i förverkligandet av vår strategi, säger Jari Pirkola, verkställande direktör vid investeringsbolaget Partnera om bakgrunden. Som en del av affären överförs en andel i en dansk skumglastillverkare till Partnera Glass Recycling. En av delägarna i tillverkaren är Reiling Group.

- Den europeiska returglasmarknaden är väldigt splittrad. Efter att ha köpt Hasopor är bolagens sammanräknade produktionskapacitet cirka 480 000 m3 skumglas, vilket motsvarar cirka 4 000 fulla långtradare. De moderna produktionsanläggningarna gör det möjligt att föra ut produkterna till nya kundgrupper genom att kännedomen om produkternas fördelar sprids, beskriver Arto Pohjonen, som börjar som vd för bolaget. Utöver bra produkter och nya internationella marknader ser han att fabrikernas synergi öppnar inspirerande rutter även inom produktutvecklingen.

Hasopor AB:s verkställande direktör Roger Boren tror på helheten.

- Finlands och Sveriges företagskultur smälter friktionsfritt samman och bolagen har nu möjligheter att lära av varandra. Fusionen syns i fortsättningen även som bättre kundfokus då vi kan betjäna våra kunder med hjälp av två produktionsanläggningar, säger Boren som kommer att fortsätta som vd för Hasopor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078