23948sdkhjf

Tar strid för ökad spårbarhet i avfallsströmmarna

Under Almedalsveckan lanserar Söderenergi ett nytt verifikat som erbjuder avfallsaktörer partnerskap för ökad spårbarhet och transparens i avfallsströmmarna.

Verifikatet, 2-MEND-IX, ger också ett viktigt varumärkesskydd mot en organiserad kriminalitet som smugglar och dumpar avfall med låg risk och bra betalt.

– Vi ser nya problem i avfallsströmmarna. Världsbankens prognos talar om en ökning från 2,1 miljarder ton avfall till 3,4 miljarder ton år 2050. Detta innebär en enorm global påfrestning. Fjärrvärmen är och har alltid varit en lösning på att minska avfall och producera energi. Vi kommer att behövas mer än någonsin. Samtidigt växer, enligt Interpol, den illegala handeln med avfall sig nu större än narkotikahandeln. Om vi inte utvecklar spårbarhet kan våra förbränningsanläggningar bli intressanta mål, säger Karin Medin, vd Söderenergi, i ett pressmeddelande.

Söderenergi ser också riskerna med att svensk miljölagstiftning tillåter mellanlagring av avfall på exempelvis åkermark. Idag kan företag mot betalning samla in och få mellanlagra avfall över en treårsperiod. Oron tycks delas av kommuner och närboende.

– Vår uppfattning är att detta sker okontrollerat och blir till ett miljöproblem för kommuner, grannar och slutligen för oss fjärrvärmebolag. Att det är lagligt är ingen garanti för att lagen är bra. Vi noterar i media att det läcker och uppstår bränder. Om vi inte är tydliga i vår uppfattning är risken stor att vi utmålas som ett problem om vi vägrar ta emot avfallet, vilket vi med stor sannolikhet kommer att göra. Vi kräver spårbarhet, betonar Karin Medin.

Ett tredje område som kräver ökad medvetenhet och spårbarhet är den växande internethandeln. Konsumenter beställer idag produkter från hela världen. Flera av dessa kan innehålla gifter och tungmetaller om de beställs utanför Europa.

– Vi ser digitaliseringens baksida i våra askor. Vi stoppar årligen cirka 100 ton tungmetaller från att cirkulera vidare i samhället. Men miljö- och hälsofarliga ämnen ska stoppas redan i producentledet. Utan kunskap är risken stor att vi konsumenter importerar farligt internetavfall när vi exempelvis köper barnleksaker och elektronik utanför Europa. Med 2 MEND-IX kan vi redovisa brister och driva opinion mot ohållbara producenter, menar Karin.

2-MEND-IX har utvecklats för att ge svar på vad avfallet innehåller, hur mycket energi det skapar, hur mycket koldioxidutsläpp som undviks, hur askan tas om hand och vilka miljö- och samhällsekonomiska vinster som uppstår när återvinningsföretag erhåller verifikatet.

– Vi erbjuder partnerskap i avfallstrappan. Ingen kan ensam utvecklas hållbart. 2 MEND-IX bygger på den grundläggande värderingen att vilja göra varandra bättre på en omogen avfallsmarknad. Jag hoppas att verifikatet efterfrågas och bidrar till att fjärrvärmebranschen blir en viktig och relevant partner för hållbar utveckling. Vi behöver mindre avfall och mer energi på jorden, säger Karin Medin.

Verifikatet är planerat att släppas hösten 2019. Första lanseringen sker i Almedalen den 1 juli. Då samlar Söderenergi beslutsfattare för att diskutera risker med både illegal och legal avfallshantering, och hur 2-MEND-IX kan bidra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094