23948sdkhjf

Förskolor blir avfallssnåla

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Förra året lyckades göteborgsförskolan Gropens Gård minska sitt restavfall med 50 procent och sitt matavfall med 20 procent. Nu ska alla stadens 389 förskolor ta efter deras exempel och minska avfallet. Ett 50-tal har redan börjat.

- Genom att förebygga avfall minskar förskolornas miljö- och klimatpåverkan och kostnaden för inköp och avfallshantering. Även arbetsmiljön blir bättre. När utgifterna för produkter och avfall minskar kan dessutom en större del av resurserna läggas på den pedagogiska verksamheten, säger Linnea Lämås, avfallsförebyggande coach, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Gropens Gårds förskola i Hammarkullen var först ut att bli avfallssnål. Under hösten 2017 till och med våren 2018 deltog de i ett pilotprojekt för att minska avfallet. Det resulterade i 33 olika åtgärder: skogräns istället för engångstossor, återanvändning av möbler, tidigare potträning istället för engångsblöjor, nej till engångsartiklar med mera.

Totalt minskade avfallet med 2,8 ton per år. Deras klimatpåverkan minskade med 7,4 ton koldioxidekvivalenter, inköpskostnaderna minskade med 30 000 kronor och kostnader för avfallshanteringen minskade med 4000 kronor, per år.

- Det blev även en pedagogisk vinst, säger Linnea Lämås. Genom att till exempel använda färre engångsmaterial blir det en norm för barnen att leva avfallssnålt. I läroplanen står det att ”barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.” En avfallssnål förskola blir ett konkret exempel för barnen.

Förskoleförvaltningen har nu  beslutat att alla stadens 389 förskolor ska bli avfallssnåla. Ett 50-tal har redan börjat arbeta. Om alla förskolor minskar avfallet lika mycket som Gropens Gård kommer stadens avfall minska med runt 730 ton, klimatpåverkan med 2000 ton koldioxidekvivalenter och kostnaderna med över 8 miljoner kronor, per år.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Återvinningsgalan
Nomineringen öppen!

Nu är nomineringen öppen till nästa Återvinningsgala.

Sommarledigt!

Nu tar Recycling semester! Vi önskar läsare och annonsörer en trevlig sommar

Fortsatta förhandlingar för Enviro

Nya etappmål för minskat matavfall

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga bland annat matavfall.

BewiSynbra förvärvar dansk återvinnare

Nyhetsbrev

Marksanering
Modellstyrd marksanering i Gävle

Ny teknik har visat sig vara mycket effektiv när tidigare industrimark i centrala lägen ska omvandlas till bostadsområden.

Arkiv

Produktnyheter
Återvinningsbar film för MAP-applikationer

Debatt
"Sverige måste bli bättre på sopsortering"

9 av 10 återvinner i Sverige

Storskalig textilsortering planeras i Malmö

IVL Svenska Miljöinstitutet får nu grönt ljus för att tillsammans med samarbetspartners etablera världens första automatiserade textilsorteringsanläggning i industriell skala.

Ny teknik för råvaruutvinning ur biomaterial

Uppdaterad: Granat hittad på återvinningscentral

Debatt
Fel med skatt på plastbärkassar

Regeringen har lagt en promemoria om en skatt på plastbärkassar. Skatten ska inte användas för några miljöändamål utan istället ska pengarna finansiera lägre skatt på inkomst. Detta ger medborgarna mer köputrymme (mer material och förpackningar) men miljön får ingen satsning.

Stena Recycling i pilotprojekt kring farligt avfall

1

Koden med svart plast knäckt!

Zalando skiftar till återvunnet

Metanol från restströmmar

Från hemlighetsmakeri till storsatsningar

För pappers- och massabruken blir det viktigare att inte bara leverera papper eller massa utan att även ta hand om restprodukter för att tillverka biodrivmedel eller andra kemiska produkter. Process Nordic har sammanställt ett axplock av de satsningar som finns inom branschen eller hos företag som har kopplingar till branschen. En del företag berättar gärna, andra är mer hemlighetsfulla.

Indikatorer visar svagt positiv trend

Stärkt samarbete kring mekanisk återvinning

Färdiga fyndlådor mot svinn

Vägledning för insamling nu presenterad

Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för hur insamlingen av förpackningar och returpapper från hushåll ska genomföras.

”Take aways” från Circular Initiative 2019

Robotteknik och samarbeten gör återvinningsindustrin till föregångare

En smart robot som ökar andelen återvunnet material, kunskapsutbyte och åtaganden om samarbete över branschgränser är några av resultaten från Circular Initiative 2019.

Hållbarhetsdebatt på förpackningsmässa

Svensk Glasåtervinning får ny vd

Investerar i textilåtervinning

Förskolor blir avfallssnåla

Så ska samarbeten öka fyllnadsgraden i transporter

UPPDATERAD: Vill se förtydligande av äganderätt till avfall

Omvärlden
Pantflaska blir biljett i Istanbul

Avfall Sverige tycker till om vägledning

Erbjuder plockanalyser

Skumglastillverkare nu i samma koncern

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

28 miljoner till välgörenhet – så mycket har påsinitiativ inbringat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13