23948sdkhjf

Vägledning för insamling nu presenterad

Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för hur insamlingen av förpackningar och returpapper från hushåll ska genomföras.

Vägledningarna är nu publicerade på verkets hemsida.

Vägledningen riktas till berörda aktörer, exempelvis insamlingssystem, fastighetsägare, kommuner, avfallsentreprenörer och producenter, och ska vara ett stöd i genomförandet.

Från 2021 ska det bli enklare för hushållen att källsortera

När det utökade producentansvaret börjar gälla 2021 blir huvudregeln att fler hushåll ska få hämtning av förpackningar och returpapper på samma sätt som för restavfallet (vanliga hushållssopor) eller i nära anslutning till hushållet.

– Syftet är att öka servicegraden för medborgarna och därmed öka insamlingen av utsorterat material, säger Malin Göransson, handläggare på återvinningsenheten.

Lokala förutsättningar avgör

Vägledningen innehåller information om insamling från hushåll, samråd med kommun och berörda aktörer samt vad insamlingssystemen ska skicka in i ansökan till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket har tagit in synpunkter från aktörer under framtagandet av vägledningen. Genomförandet kräver flexibla lösningar som behöver tas fram utifrån förutsättningarna på platsen.

– Det finns frågor som aktörerna kan behöva sätta sig ner och lösa tillsammans. Det handlar till exempel om befintliga avtal och upplåtelse av mark där insamlingssystemen kan placera ut behållare. Vi ser ett stort engagemang för frågorna vilket gör att det finns goda förutsättningar för att den bostadsnära insamlingen är på plats till 2021, säger Malin Göransson.

En ny kartläggning av plastflöden i Sverige visar exempelvis att hushållens restavfall innehåller en stor andel plastförpackningar.

– Det bör därmed finnas en bra potential för att utsorteringen ska öka, säger Jon Engström, chef på återvinningsenheten, och påpekar att det finns förutsättningar att öka utsorteringen även av andra materialslag.

Nästa steg

Naturvårdsverket jobbar nu vidare med ytterligare vägledning som bland annat kommer innehålla information om insamling från verksamheter, frågor gällande tillsyn samt registrering och rapportering.

Mål för utbyggnaden

Från 2021 ska 60 procent av Sveriges hushåll ha insamling av förpackningar och returpapper i anslutning till bostaden. 2025 ska alla hushåll ha det.

Länkar till vägledningarna för förpackningar respektive returpapper hittar du här och här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047