23948sdkhjf

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

I en ny sorteringsanläggning ska hushållens egen sortering kompletteras med en automatiserad sortering för att identifiera och återvinna mer av materialet innan avfallet går till förbränning.

Energibolaget Stockholm Exergi och avfallsbolaget Sörab etablerar en ny avfallsanläggning i Brista utanför Stockholm som beräknas stå klar i slutet av 2020. I den nya anläggningen kommer en automatiserad sortering av hushållens avfall bidra till att öka återvinningen av framförallt plast, men också metaller och andra återvinningsbara material.

En stor del av hushållens avfall idag består av fossil plast. Klimatnyttan med att sortera ut plast från övrigt avfall är stor, eftersom varje ton plast som sorteras och återvinns ger en minskning av koldioxidutsläpp motsvarande två ton jämfört med att förbränna plasten.

Plasten kommer sorteras ut med NIR-teknik (Near Infra Red). Den övergripande processutrustningen levereras av Sutco RecyclingTechnik och Midroc Automation ska koppla samman de involverade systemen till en fungerande lösning på anläggningen.

– Det är många olika tekniska lösningar som gör att vi kan bygga en helt automatiserad anläggning på det här sättet. Med optisk identifiering kan vi sortera ut plast från hushållsavfallet och särskilja det, så att det går till materialåtervinning istället för förbränning. Med samma teknik sorteras särskilda gröna påsar, med organiskt avfall, ut och skickas till en biogasanläggning. Det huvudsakliga syftet är att en större del av avfallet ska kunna materialåtervinnas, vilket innebär bättre hushållning med planetens resurser och bidrar till flera av FN:s globala mål, säger Oscar Carlsson, projektledare på Midroc Automation.

Även metall kommer sorteras i anläggningen med magnet och virvelströmsseparator. Totalt beräknas 17 850 ton plast sorteras ut varje år, och 2 520 ton metall.

– Brista är en toppmodern anläggning och nu kompletterar vi med den senaste tekniken för att automatisera sortering av det avfall som kommer till oss för förbränning. Det som kan och bör återvinnas kommer att plockas ut, och det restavfall som återstår kommer vi fortsatt att omvandla till värme och el. Det är ett viktigt steg i energibranschens arbete för att minska resursanvändning och klimatpåverkan, säger Marika Rotevall, platschef för kraftvärmeverket i Brista.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094