23948sdkhjf

Svensk återvinningsinnovation till Kalifornien

PantaPå, världens första app som låter konsumenter panta förpackningar med mobilen, finns nu tillgänglig i Kalifornien.

Detta i och med lanseringen av CaPao, ett kommande snacksvarumärke skapat av SnackFutures, Mondelēz Internationals självständiga innovationshub.

Idag återvinns mindre än tio procent av plasten som säljs i USA. PantaPå, en svensk startup inom återvinning, vill bidra till att lösa det här problemet. PantaPå är en app som låter konsumenter panta förpackningar direkt i telefonen när de återvinner. Företaget exporterar nu sitt koncept till den amerikanska marknaden, i samband med lanseringen av det nya snacksvarumärket hos utvalda återförsäljare i Los Angeles-området.

Där kan konsumenter nu lösa in pantpengar direkt i PantaPå-appen, genom att helt enkelt skanna CaPaoförpackningens streckkod vid återvinningsstationen.

- Vi vill skapa en global återvinningsrevolution genom att ge alla förpackningar ett värde. Pantsystemet är ett effektivt sätt att få konsumenter att återvinna mer. I grund och botten handlar det om att förändra våra attityder så att vi ser resurser istället för skräp, säger Suwar Mert, vd, PantaPå och fortsätter:

- Vi vill ha en värld där det inte finns något som heter skräp. Genom att sprida vår lösning till alla med en smartphone kan vi hjälpa till att öka återvinningen runtom i världen. Kalifornien är en global ledare både inom hållbarhet och inom kultur generellt, så det känns naturligt att lansera PantaPå internationellt i Los Angeles, säger Suwar Mert.

CaPao är det första varumärket vars förpackningar blir återvinningsbara genom PantaPå-appen i USA. CaPao tillverkas av tillvaratagen kakaofrukt och kommer i fullt återvinningsbara förpackningar. Den största delen av frukten används idag inte, så genom att använda fler delar av kakaofrukten vill CaPao sprida dess välgörande effekter och hjälpa små, familjedrivna jordbruk att göra mer av sina skördar och minska matsvinnet.

- Genom att samarbeta med PantaPå kan vi arbeta tillsammans för att skydda planeten genom hela kedjan – från att minska svinnet av kakaofrukten till att minska mängden förpackningar som blir skräp, säger Emanuel Gavert, Associate Director, SnackFutures Innovation.

Om PantaPå:

PantaPå-appen låter konsumenter panta sina förpackningar direkt vid återvinningsstationen (som identifieras genom geotagging) genom att skanna streckkoderna. Pantpengarna samlas i appen och kan sedan lösas in till ett bankkonto eller återfås som rabattkuponger som kan användas i butik. Appen visar också användare hur mycket koldioxid de sparar genom återvinning. I Sverige samarbetar PantaPå med varumärken som Yes, Skogaholm, Via och Björn Axén. PantaPå vann nyligen Norrsken Award – People’s Choice vid Norrsken Impact Award.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062