23948sdkhjf

Centerpartiets tankar om hållbarhet

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Centerpartiets Magnus Ek, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Detta är första artikeln, övriga kommer att publiceras en per dag under veckan.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige?

Centerpartiet vill att Sverige ska bli världsledande i omställningen till en hållbar, cirkulär och biobaserad ekonomi där varor återvinns eller återanvänds i en högre utsträckning istället för att bli avfall. För detta behövs flera krafttag på olika områden. I januariavtalet med regeringen drev Centerpartiet igenom en rad viktiga åtgärder för att uppnå ett mer hållbart och cirkulärt samhälle.

Läs också: Centerledaren kollade sopsug

Vi vill se fler innovationer och gröna tekniklösningar som bidrar till att sluta kretsloppen, här ligger Sverige redan i framkant, exempelvis med att öka mängden bioplaster i plastförpackningar.

Vi vill också ta ett krafttag för att minska nedskräpningen genom att införa ett producentansvar på de producenter som sätter en produkt på marknaden, det vill säga att de får stå för kostnaden om produkten slängs på fel ställe. Vi vill också att fler produkter ska omfattas av ett krav på pant, bland annat batterier, mobiltelefoner och annan elektronik.

Vi vill även att EU ska göra mer för att stimulera resurseffektivitet genom att skärpa och utvidga EU:s ekodesigndirektiv, vilket förbättrar produkters miljöprestanda under hela dess livscykel, så att de sämsta produkterna fasas ut och ribban successivt höjs för bättre material och resurssnål tillverkning.

Centerpartiet vill också höja ambitionsnivån för insamling av matavfall. Mer matavfall ska samlas in och gå till energiåtervinning, och vi vill se en obligatorisk insamling som gäller såväl hushåll som större näringsverksamheter.

Läs också: Mobilpant och plastavgift efter valet?

Till sist behöver vi se över alla regler och skatter som gynnar hållbarhet, de ska vara utformade så att det är lönsamt att vara miljö- och klimatsmart, och lönsamt att utveckla varor och tjänster som minskar miljöpåverkan och resursförbrukning. Genom vår politik har Sverige kommit en bit på vägen men det återstår mycket arbete.

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle?

Plast utgör den största delen av nedskräpande föremål i våra vattendrag och mikroplaster skadar djurliv, ekosystem och människor. På sikt vill vi fasa ut all fossilbaserad plast i samhället och ersätta med förnybara, nedbrytbara eller biobaserade alternativ. Svenska innovationer och företag spelar en viktig roll i denna omställning och deras arbete bör främjas. Centerpartiet vill att allt avfall ska ses som en resurs och utnyttjas som nya insatsvaror som ingår i produktionen av nya varor. Det gäller plast såväl som andra material. Vi vill höja insamlings- och återvinningsmålen för att ta tillvara på så mycket plast som möjligt i framtiden, så det inte hamnar i naturen och haven. På sikt vill vi fasa ut engångsartiklar i plast, inom hela EU.

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast?

Centerpartiet har en ambitiös politik för ett mer biobaserat och cirkulärt samhälle. Plasten utgör en utmaning men kan tas itu med genom rätt typ av åtgärder. Icke-nedbrytbara plastpåsar,exempelvis, utgör en stor andel av det skräp som varje år hamnar i svenska hav och sjöar. För att minska användningen av dessa vill Centerpartiet att en miljöskatt på plastpåsar införs, vilket har gjorts framgångsrikt i Danmark och på Irland.

Vi vill också fasa ut engångsartiklar i plast som bestick och sugrör till 2020 och höja ambitionsnivån för vilka engångsplaster som ska förbjudas inom EU. Vi vill att förbudet ska utökas och till år 2025 omfatta fler produkter i plast, bland annat dryckesmuggar och lock, godisförpackningar, matlådor och snabbmatsförpackningar.

Vi vill också fasa ut mikroplaster i hygienartiklar och har ställt kravet att alla företag i EU ska omfattas av detta från 2020. Inom EU vill viockså ha en gemensam standard för återvinning, som säkerställer kvalitet. På så vis får producenterna en råvara de kan lita på håller måttet för återanvändning. Genom att skärpa och utvidga ekodesigndirektivet i EU kan vi också säkerställa omställningen till att fler produkter innehåller mindre skadliga mikroplaster och mer återvinningsbara material.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Produktnyheter
Papper ersätter plast

Produktnyheter
Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

Utredning för mer biodrivmedel

Boråsföretag satsar på textilåtervinning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Pop up-butik för secondhand

Reuse-koncept snart tillgängligt via webbutik och Instagram.

Arkiv

Jodå, även vi har problem med plastpåsar i naturen

Den 1 maj införs som bekant en ny skatt på plastpåsar.

Butiksvinn blir luncher i eget kök

Plus

Dagligvarujättens tankar om plast

Omvärlden
Markant minskad export av avfallsbränsle

En rapport visar att exporten av avfallsbaserat bränsle från Storbritannien under 2019 minskade markant.

Plus

Intervjun
Han ska förädla skogens rester

Med flera stora industriella partnerföretag i ryggen ska norska Biozin Holding omvandla skogens restprodukter till en lätt bioråolja som sedan kan förädlas av raffinaderier.

Plus

Miljövänligt engångsmode

Ett modemässigt paradigmskifte, där ägande ersätts av brukande och konsumerade plagg läggs i komposten. Möt eldsjälen bakom textila utvecklingsprojektet Streamateria.

Besked: Sopbilsfavorit blir eldriven

Debatt
Kan Alla Hjärtans Dag bli hållbar i en cirkulär ekonomi?

Dagen i kärlekens tecken får auktions-vd att fundera kring hållbarhet.

Sveriges största återbruksprojekt nominerat till arkitektpris 

Kartläggning av svenska kommuners byggåteranvändning 

EU-parlamentet säger nej till plaståtervinning

Europaparlamentet har idag stoppat kommissionens förslag om begränsningar av bly i PVC.

Plus

Krav: Begagnade bildelar vid reparationer

Allt fler försäkringsbolag ställer krav på att bilverkstäder ska använda begagnade bildelar vid reparationer. Det är både bättre för miljön och kostar mindre. Det kan samtidigt innebära att bilägaren inte får en bättre bil efter reparationen.

Kök räddar käk på nordvästskånska restauranger

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk.

1

Avfallshämtning med flytande biogas

Vill bli Airbnb för mode

Forskarnytt
Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Omvärlden
Maskininstallation under speciella förhållanden

Produktnyheter
Mobil metallseparering

Projekterar för slutförvaret

Mindre plast återvinns

Orkla och PantaPå i samarbete för plaståtervinning

Ingen koldioxidlagring i Sverige

Forskarnytt
Framställ fossilfri olja på 30 minuter

 Sopbrand i kraftvärmeverk

Satsar på Frukt & Grönt i papperspåse

Omvärlden
PVC-återvinning under hot?

Prisas för fosforprocess

Pilotprojekt tillverkar jord av restavfall från pappersindustri

Produktnyheter
Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

På nytt jobb
Han blir hållbarhetsansvarig på SVDH

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125