23948sdkhjf

Centerpartiets tankar om hållbarhet

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Centerpartiets Magnus Ek, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Detta är första artikeln, övriga kommer att publiceras en per dag under veckan.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige?

Centerpartiet vill att Sverige ska bli världsledande i omställningen till en hållbar, cirkulär och biobaserad ekonomi där varor återvinns eller återanvänds i en högre utsträckning istället för att bli avfall. För detta behövs flera krafttag på olika områden. I januariavtalet med regeringen drev Centerpartiet igenom en rad viktiga åtgärder för att uppnå ett mer hållbart och cirkulärt samhälle.

Läs också: Centerledaren kollade sopsug

Vi vill se fler innovationer och gröna tekniklösningar som bidrar till att sluta kretsloppen, här ligger Sverige redan i framkant, exempelvis med att öka mängden bioplaster i plastförpackningar.

Vi vill också ta ett krafttag för att minska nedskräpningen genom att införa ett producentansvar på de producenter som sätter en produkt på marknaden, det vill säga att de får stå för kostnaden om produkten slängs på fel ställe. Vi vill också att fler produkter ska omfattas av ett krav på pant, bland annat batterier, mobiltelefoner och annan elektronik.

Vi vill även att EU ska göra mer för att stimulera resurseffektivitet genom att skärpa och utvidga EU:s ekodesigndirektiv, vilket förbättrar produkters miljöprestanda under hela dess livscykel, så att de sämsta produkterna fasas ut och ribban successivt höjs för bättre material och resurssnål tillverkning.

Centerpartiet vill också höja ambitionsnivån för insamling av matavfall. Mer matavfall ska samlas in och gå till energiåtervinning, och vi vill se en obligatorisk insamling som gäller såväl hushåll som större näringsverksamheter.

Läs också: Mobilpant och plastavgift efter valet?

Till sist behöver vi se över alla regler och skatter som gynnar hållbarhet, de ska vara utformade så att det är lönsamt att vara miljö- och klimatsmart, och lönsamt att utveckla varor och tjänster som minskar miljöpåverkan och resursförbrukning. Genom vår politik har Sverige kommit en bit på vägen men det återstår mycket arbete.

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle?

Plast utgör den största delen av nedskräpande föremål i våra vattendrag och mikroplaster skadar djurliv, ekosystem och människor. På sikt vill vi fasa ut all fossilbaserad plast i samhället och ersätta med förnybara, nedbrytbara eller biobaserade alternativ. Svenska innovationer och företag spelar en viktig roll i denna omställning och deras arbete bör främjas. Centerpartiet vill att allt avfall ska ses som en resurs och utnyttjas som nya insatsvaror som ingår i produktionen av nya varor. Det gäller plast såväl som andra material. Vi vill höja insamlings- och återvinningsmålen för att ta tillvara på så mycket plast som möjligt i framtiden, så det inte hamnar i naturen och haven. På sikt vill vi fasa ut engångsartiklar i plast, inom hela EU.

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast?

Centerpartiet har en ambitiös politik för ett mer biobaserat och cirkulärt samhälle. Plasten utgör en utmaning men kan tas itu med genom rätt typ av åtgärder. Icke-nedbrytbara plastpåsar,exempelvis, utgör en stor andel av det skräp som varje år hamnar i svenska hav och sjöar. För att minska användningen av dessa vill Centerpartiet att en miljöskatt på plastpåsar införs, vilket har gjorts framgångsrikt i Danmark och på Irland.

Vi vill också fasa ut engångsartiklar i plast som bestick och sugrör till 2020 och höja ambitionsnivån för vilka engångsplaster som ska förbjudas inom EU. Vi vill att förbudet ska utökas och till år 2025 omfatta fler produkter i plast, bland annat dryckesmuggar och lock, godisförpackningar, matlådor och snabbmatsförpackningar.

Vi vill också fasa ut mikroplaster i hygienartiklar och har ställt kravet att alla företag i EU ska omfattas av detta från 2020. Inom EU vill viockså ha en gemensam standard för återvinning, som säkerställer kvalitet. På så vis får producenterna en råvara de kan lita på håller måttet för återanvändning. Genom att skärpa och utvidga ekodesigndirektivet i EU kan vi också säkerställa omställningen till att fler produkter innehåller mindre skadliga mikroplaster och mer återvinningsbara material.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Även TMR välkomnar NVV-beslut

TMR kommenterar på sin hemsida NVV:s beslut om att avslå ansökan om att driva fastighetsnära insamlingssystem.

Nya insamlingssystemet: Naturvårdsverket avslår ansökningar

Den nya lagstiftningen ställer höga krav på införandet av ett system med fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

FTI: Vi välkomnar NVV:s beslut

Produktnyheter
Glassburk designad för återanvändning

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Produktnyheter
Svensk stol av återvunnen PP

Arkiv

Mindre utsläpp med flygaska i betongen

Genom att ersätta delar av cementets klinkerinnehåll med flygaska och kalksten har Cementa och stomentreprenören Benders lyckats minska utsläppen av koldioxid med 20 procent vid tillverkningen av drygt 600 meter tunnelelement för Förbifart Stockholm.

Produktnyheter
Ny detekterbar svart plast

Pilotförsök med viktmätning av hushållsavfall

Webbinarium om tyska förpackningslagar

Exporterar du till Tyskland? Använder du förpackningar? Då är sannolikt detta webbinarium något för dig.

Byter påse för matavfall

3

Flygasksatsning har stor klimatpotential inom cement och betong

Det kom en läsarfråga kring den satsning Ragn-Sells gör på utvinning av salter ur flygaska från avfallsförbränning. Svaret visade sig vara mycket intressant!

Återvunnet minskar utsläpp vid vägprojekt

Genom att optimera transporterna kan stora miljövinster göras vid exempelvis vägbyggen. Med ytterligare stöd från större andel återvunnet material och mer genomtänkta materialval, konstruktioner och metoder kan miljöbelastningen halveras, enligt forskare i Göteborg.

Nytt tillstånd för blyåtervinnare överklagas

Länsstyrelsen befarar ökat blyutsläpp

Plastförpackningar hetare än någonsin – Ny konferens i Malmö

1

Produktnyheter
Genomskinliga skålar underlättar plaståtervinning

Omvärlden
Portugal stoppar avfallsimport

Corona
Plaståtervinnare slutar producera

Plaståtervinningsindustrin stänger nu produktion runt om i Europa.

Forskarnytt
Isolera med majskolvar?

Forskarnytt
Återvinningsmetoden kan göra PUR hållbart

Biprodukter kan ersätta spannmål och soja i kraftfoder

När mjölkkor utfodras med mycket spannmål och bönor som komplement till vallfoder äter de mer potentiella livsmedel än vad de producerar i form av mjölk.

Corona
Mer handsprit från Spendrups

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Corona
Matsmart hittar nya partners i krisen

Efterlyser mikroplastmärkning

1

På nytt jobb
Han blir ny vd för Pressretur

Gröna innovationer får stöd av SCA

3

Matavfallspåsar i fruktdisken minskar plastanvändningen

Rapsrest framtidens burgare?

Svårt att välja väg kring priser på plastkassar och påsar: ”Vi avvaktar”

Corona
Björkåfrihet varslar 20 tjänster

Corona
Antalet besökare begränsas på ÅVC:er

Sparar 15 ton plast på toalettpapperet

Produktnyheter
Joab ny distributör för frontlastare

Kronans Apotek byter till papperspåsar

Klimatsmart gjutning när spillvärme tas omhand

Corona
UN-klassad avfallsförpackning för Covid-19

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203