23948sdkhjf

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige? 

Hållbarhet handlar både om ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Moderaterna vill stärka Sveriges konkurrenskraft och därmed säkra den ekonomiska och sociala hållbarheten samtidigt som vi minskar utsläppen och därigenom klarar den miljömässiga hållbarheten. Vi vill också uppmuntra till en cirkulär ekonomi där resurserna återanvänds i kretslopp. För detta är ett utökat producentansvar och satsningar på forskning kring materialavskiljning för att kunna återvinna fler material viktigt. Det handlar också om en övergång från fossilbaserade produkter och drivmedel till biobaserade genom så kallad substitution.   

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle? 

Moderaterna vill att den höga fossilbaserade plastanvändningen ska minska, och ersättas med biobaserade material. Plast är på samma gång ett mycket hållbart material som fyller en stor funktion i samhället. Det är viktigt att plasten inte hamnar i naturen. Moderaterna vill satsa mer på avancerad reningsteknik i reningsverk för att avskilja mikroplaster så att mikroplatser inte sprids till våra vatten och hav. Vi är också positiva till insatser för att samla upp plast i haven. 

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast? 

Det handlar om att jobba med många olika åtgärder parallellt. För det första behövs mer forskning och utveckling så att fler plastprodukter kan bytas ut mot biobaserade produkter. Här spelar den svenska skogen en avgörande roll. För det andra måste återanvändningen och återvinningen av plastprodukter bli bättre, bland att genom bättre materialavskiljning. För det tredje måste vi undvika att plasten hamnar i våra hav, både i Sverige och globalt. Vi minskar mikroplasterna genom avancerade reningsverk i vår del av världen. Plasten i haven minskar vi framför allt genom klimatbistånd till andra delar världen där problemen med plast i haven är som störst. 

Artikeln är en del av vårt tema om Politiken och hållbarheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094