23948sdkhjf

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige?

Fortsätta att steg för steg ställa om hela vårt samhälle till ett resurseffektivt cirkulärt samhälle -präglat av innovationskraft - och av rättvisa. De utmaningar omställningen för med sig, måste vi möta gemensamt.  

 

 2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle?

 Plast är ett fantastiskt material som på många sätt revolutionerat vår dagliga tillvaro, lätt och formbart. Men så här i efterhand ser vi tydligt också nackdelarna och problemen på många områden. Långlivade mikroplaster i haven (och i övrigt i vår miljö), måste vi få ordning på.  

Plast är svårt att tänka sig vi skulle klara oss utan. Men vi behöver ställa om - göra plast från förnybara och biologiskt nedbrytbara material! Och återanvända och återvinna i långt större utsträckning. Vi måste generellt bli mer sparsamma, och vara mer aktsamma med energi- och annan resursförbrukning.  

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast?

Med ett cirkulärt återanvändnings- och återvinningsstänkande på samhällets alla områden - inklusive plaster och kompositmaterial. Olika former av pant- och insamlingssystem är ett av inslagen. 

Vi behöver hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Inte använda engångsmaterial, där förnuftiga alternativ finns eller går att utveckla. Och vi behöver fasa ut farliga material. 

Vi behöver mer av gammalt hederligt ”sparsamhetstänk” - på alla områden. Produkter med längre livslängd, och använda material mer snålt och resurseffektivt 

Avgörande för alla framtidsutmaningar - är teknikutveckling. Vi måste vara innovativa, bl.a. för att kunna tillverka material som är förnybara och biologiskt nedbrytbara. 

Artikeln är en del av vårt tema om Politiken och hållbarheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111