23948sdkhjf

Finns fungerande elprodukter i återvinningsledet?

Över tid har förändrade konsumentbeteenden lett till att en ökande andel ännu fungerande produkter lämnas till återvinning. 

APPLiA har tillsammans med El-Kretsen tittat på livslängder för den svenska marknaden för elprodukter.

APPLiA är branschorganisation för tillverkare av små och stora hushållsapparater i Sverige. Man är en av tjugo branschföreningar som tillsammans bildade El-Kretsen 2001 när producentansvar för uttjänt elektronik infördes.

Tydliga trender i marknaden är att den tekniska livslängden ökar på produkter generellt, men att konsumenterna byter ut sina produkter allt tidigare även om de fortfarande fungerar. Under den senaste 10-årsperioden har vi sett allt fler felfria produkter som kommer in till återvinning. Det kan ha sin utgångspunkt i exempelvis  köksrenoveringar eller så kallade serieutbyten i större hyreshus, säger Kent Oderud ordförande i APPLiA.

Tack vare teknikutvecklingen kan man idag följa exempelvis antalet användningscykler en kaffemaskin, diskmaskin eller tvättmaskin uppvisar vid service, eller när den kommer in till återvinning. Här märks att produkterna används betydligt mer intensivt idag. I genomsnitt används produkter uppemot 50 % mer idag än för 20 år sedan.

Insamlade mängder

Under 2018 samlades över 145 000 ton elavfall in och återvanns i svenska anläggningar specialiserade på elektronikåtervinning. Det elavfall som lämnas in till återvinningen blir allt mindre och lättare. Sedan 2011 kan man se en tydlig trend att den totala vikten insamlad elektronik minskar samtidigt som antalet produkter långsamt blir fler. I grova drag kan man säga att insamlingen av elavfall följer teknikutvecklingen men med cirka tio års fördröjning.

Livslängd

El-Kretsen gör löpande studier av åldern på de insamlade produkterna. Detta görs i El-Kretsens analysanläggning i Arboga där ett statistiskt säkerställt urval av alla små och medelstora produkter som lämnas in för återvinning passerar och analyseras, samt vid plockanalyser vid landets återvinningscentraler. Under 2018 har El-Kretsen gjort en studie på insamlat elavfall i form av små och medelstora hushållsapparater med en medianålder för produkterna inom gruppen som helhet på 11 år.

För större vitvaror varierar medianåldern för olika typer av produkter och märken, medianåldern för denna hela denna grupp är 9 år. 

- För till exempel kylskåp är det fortfarande cirka 40 % av produkterna som kommer in till återvinning som innehåller freon och slutade säljas 1993, säger Martin Seeger, vd El-Kretsen.

Funktionalitet

Under 2019 har El-Kretsen inlett ett projekt i Skåne för att se om och hur mycket av de vitvaror som lämnas in till de kommunala återvinningscentralerna kan återbrukas. För stora hushållsapparater är det användningsfasen som dominerar miljöpåverkan, och därför kan det vara miljömässigt motiverat att byta ut energislukande produkter, vilket är fallet bland annat med de kvarvarande 40 % CFC-produkterna. Det är därför viktigt att skilja på å ena sidan nyare, effektivare och fungerande produkter, å andra sidan äldre, energikrävande eller trasiga produkter. Att förlänga livet på vitvaror genom återbruk kan i vissa fall vara miljömässigt motiverat. En förutsättning för projektet är dock att varorna ska ha ett kommersiellt värde och vara energieffektiva.

Andelen av det som lämnas in som är fungerande och som har en avsättning på andrahands-marknaden uppskattas ligga mellan 5 och 10 procent. Andelen varierar kraftigt beroende på insamlingsplats (16 procent som högst, 2 till 4 procent som lägst). Betydligt fler produkter fungerar men saknar helt efterfrågan på andrahandsmarknaden.

På Recyclingdagen Stockholm den 27 november kommer Fredrik Benson från El-Kretsen att tala om de här frågorna. Mer info om dagen och det kompletta programmet hittar du här.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Recyclingdagen Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094