23948sdkhjf

Gör gemensam sak: Textilåtervinning ska öka!

Nu gör Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg gemensam sak i arbetet med att få fler att återvinna kläder och andra textilier.

Tillsammans med Wargön Innovation tar man nu initiativet till Textiljakten. Denna startar den 11 november och målet är att samla in 30 ton på tre veckor.

- Vi vill gärna bidra till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle och genom samarbetet kring Textiljakten uppmärksammar vi att det finns stora miljövinster att göra. Det ska bli spännande att följa det här, säger Jenny Göthberg, affärsområdeschef för renhållning vid Uddevalla Energi.

Textiljakt i tre veckor
Under tre novemberveckor uppmanas invånarna i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg att sortera ut kläder och andra textilprodukter som inte används. Istället för att slänga det i soporna så ska det lämnas in för återbruk eller återvinning. Det finns redan insamlingscontainrar för detta vid återvinningsstationerna.
- Vi gjorde en liknande insamlingssatsning i Vargön för två år sedan och fick ett oerhört bra gensvar. Man märker också att medvetenheten ökat i Vargön med omnejd efter det. Närheten till Wargön Innovation bidrar säkert också, säger Vänersborgs renhållningschef Lars Jensen.

Innovations- och testcenter
Wargön Innovation i Vänersborgs kommun är en nationell test- och demoanläggning för materialinnovationer. Anläggningen har även uppmärksammats internationellt. Här erbjuds affärs- och teknikutveckling för att utveckla biobaserade och cirkulära material och ett fokusområde är att stötta utvecklingen av tjänster och produkter inom textilbranschen. Inom projektet WargoTex Development utvecklas system och teknologier för en storskalig insamling, sortering och återvinning.

Återvinningen kräver en utvecklad process, eftersom dagens kläder och textilier är komplexa och ofta består av blandningar av flera olika fibertyper med olika infärgningssystem och ytbehandlingar.
- Det finns flera utmaningar på vägen till en effektiv sorteringsprocess, säger projektledaren Susanne Eriksson vid Wargön Innovation.

Utmaning bland femteklassare och insamling i tätort

Textilkonsumtionen ökar snabbt och av de cirka 13 kg textilier som varje svensk i snitt konsumerar varje år hamnar 8 kg i avfallspåsen.
- Det blir enorma mängder kläder och textilier som istället kan återanvändas eller återvinnas. Det här är något som vi som miljöbolag självklart vill bidra till att förändra, säger Magnus Geverts, chef för avfall och återvinning hos Trollhättan Energi.

Genomförandet av Textiljakten skiljer sig lite åt mellan de tre orterna. Trollhättan Energi kommer att vända sig till alla femteklassarna i kommunen. Hos Uddevalla Energi blir Textiljakten en del av den redan etablerade Kretsloppskampen, som också vänder sig till årskurs 5. Vänersborgs enhet för Kretslopp & Vatten kommer att åka runt och samla in i stadsdelarna Blåsut/Öxnered och Onsjö lördagen den 30 november, men också ställa ut extra återvinningscontainrar i anslutning till sin återvinningsstation på Holmängen.

Målet är 30 ton på 3 veckor
- Vårt gemensamma mål i de tre kommunerna är att samla in minst 30 ton under tre veckor. Allt som samlas in tar vi hand om här på Wargön Innovation och ser till att det som kan återanvändas hamnar i Second hand-butiker till förmån för välgörande ändamål. Allt annat återvinns på olika sätt, förklarar Susanne Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111