23948sdkhjf

Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Årets hållbarhetspris för skolor och ungdom:

Ella Förskola, Hässleholm

En nyinvigd förskola som är drivande när det gäller hållbarhet. Förskolan är ”Grön Flagg”-certifierad, har inga plastleksaker förutom Lego och berdriver ett aktivt arbete med källsortering och återvinning.

Städa Sverige, idrottens miljöorganisation

Organisationen genomför runt om i Sverige ett stort antal städ- och skräpplockningsaktiviteter varje år, där barn och ungdomar från idrottsklubbar ”gör jobbet”. Exempel är den årliga älvstädningen och Fimpkampen som genomfördes under årets Gothenburg Culture Festival.

Grönvit hållbarhet

SHL-klubben Rögle BK har med sitt initiativ Grönvit Hållbarhet utmanat hela hockey- och idrotts-Sverige genom att ta ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågorna. Man vill tillsammans med sina partners ändra beteende och få alla, inte minst ungdomarna att bli hållbarhetsambassadörer.

Årets återvinningsinspiratör:

Christian Olhans, Borlänge Energi

En riktig eldsjäl när det gäller att driva på för en cirkulär ekonomi, bland annat i projekt där kommunen i sin roll som fastighetsägare kommer att skapa efterfrågan på återvunna material.

Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet

Genom sin medverkan i olika mediekanaler, till exempel Klotet i Vetenskapsradion, SVT med mera, presenterar hon forskningsresultat på ett lättillgängligt sätt som inspirerar allmänheten.

Amanda Borneke

Amanda Borneke är trots sin ringa ålder en välkänd hållbarhetsprofil. Hon har bland annat gjort sig känd för sitt arbete med att utveckla en klimatneutral byggbransch som driver återbruk av rivningsavfall.

Årets Avfallsbehandlare:

Stormie Poodle

Stormie Poodle med ägaren Caroline von Post hjälper sina kunder att bygga sina varumärken genom att använda deras kasserade textil för framställning av nya produkter.

Gyro Gipsåtervinning

En cirkulär återvinnare av gipsavfall som återvinner såväl gipsskivor från nyinstallation som gips från rivningar. Den återvunna gipsen går in som råvara i tillverkning av nya skivor.

EWGroup

EWGroup har vid SAAB i Linköping skapat en unik anläggning för att ta hand om schaktmassor från Linköpings kommun. Alla massor går in på anläggning för kontroll, provtagning och behandling, för att sedan användas till nya ändamål inom kommunen.

Årets förebyggare:

reCreate Design Company

reCreate Design förlänger livet på existerande material genom återbruk av inventarier etc i design av ny inredning, företrädesvis till kontor.

Returpunkten

Sörabs Returpunkten i Sundbyberg är Storstockholms första citynära återvinningsscentral i miniformat. Därmed kan icke bilburna också smidigt bidra till mer återvinning.

Rädda Maten Skåne

Rädda Maten Skåne har skapat ett nätverk som ger upphov till viktiga och i flera fall oanade möjligheter till samverkan över sektoriella gränser med syftet att minska matsvinn.

Årets Återanvändare:

Gothenburg Culture Festival/Björkåfrihet

Genom ett samarbete flyttar man fram positionerna kring hållbara, storskaliga evenemang. Inte bara kommer mat och dryck att serveras med återanvända tallrikar, glas och bestick, utan festivalens personal och volontärer kläs för första gången i arbetskläder som också är second hand.

Simsalabim Förvandlingsdesign

Simsalabim ”förvandlar” möbler och inredningsdetaljer. Man drivs av återbrukstanken och ger även föreläsningar, kurser och utbildningar kring detta. Vidare gör man omdesign på uppdrag.

Lunds Renhållning

Lunds Renhållning har i ett unikt återbruksprojekt konverterat en sopbil från 2010 till att bli en 100 % eldriven sopbil. Konverteringen har dels tagit tillvara utrustning som annars skulle rangerats ut, dels visat på möjligheten att ge utrusning en helt ny livscykel.

Årets cirkulära initiativ:

Tork Paper Circle

Essity har med Tork Paper Circle lanserat en innovativ och cirkulär affärsmodell där använda pappershanddukar samlas in och återvinns till nya mjukpappersprodukter istället för att gå till förbränning.

Tarkett

Golvtillverkaren Tarkett har i ett pilotprojekt tagit om hand ett massivt ekgolv och använt detta som ytskikt på en nytillverkad bottenplatta av fur/gran.

Matavfallspåsar i frukt- och gröntavdelningen

Hudiksvalls kommun tillsammans med en Coop-butik var först med idén att erbjuda kunder att handla frukt och grönt i matavfallspåsar som sedan kan användas till just detta.

Årets innovatör inom avfall och återvinning:

EasyMining

EasyMining har tagit fram en mycket lovande process för att utvinna kväve ur avloppsvatten från reningsverk.

PantaPå

PantaPå med innovatören Suwar Mert gör med sin appbaserade idé det möjligt att införa pant på det mesta. Plastpåsar är ett redan lanserat exempel.

Bewi Circular AB

Bewi har lanserat möjligheten att skapa en full loop för expanderad polystyren, EPS, vilket inte funnits tidigare. EPS-avfall kan nu hämtas, komprimeras och föras vidare till extrudering och framställning av nya EPS-block.

Årets Specialpris:

SIPTex

Projektet SIPTex kring automatiserad sortering av textil för återvinning går nu in i en ny, storskalig fas då en ny anläggning kommer att byggas i Malmö och startas till sommaren.

Sobona

Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, lyfter branschen och yrkeskunnandet till nästa nivå, bland annat med ett nationellt system för språkstöd och validering, som ger systematisk inslussning i yrkes-och arbetslivet via introduktion och handledning hos kommunala återvinningsföretag. Detta skapar enklare vägar in i arbete inom återvinningsbranschen och att skapa lösningar för framtidens kompetensförsörjning.

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö har det senaste året haft närmare 500 studiebesök, varav en fjärdedel varit från 27 andra länder. De har fått se en helhetssatsning mot cirkulär ekonomi.

Vinnarna i respektive kategori utses på Återvinningsgalan på Berns den 30 januari. All info om galan och hur du anmäler dig hittar du på www.atervinningsgalan.se.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

ÅI: Företag ska ha rätt äga sitt eget avfall

Regeringens förslag till ny avfallslagstiftning behöver bli tydligare och mer förutsägbar kring äganderätten till avfall om innovation och investeringsvilja ska stimuleras.

Samlade in tusen ton böcker

Under 2019 samlade VafabMiljö in 1011 ton böcker.

Köper specialist på batteriåtervinning

Återvinning av golv ökar

Sluten förpackningscirkel

Årets första PACK@lunch på Kapitel 8 i Stockholm gick i cirkelns tecken.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Livsmedelsjätte storsatsar på återvunnen plast

Vill möjliggöra ökad användning av återvunnen plast till livsmedelsförpackningar.

Arkiv

Omvärlden
Kina fasar ut engångsprodukter av plast

På nytt jobb
Hon blir ny vd för IVL

Batteriskandal pressar El-Kretsen

Forskarnytt
För bra för att vara sant?

Med sin patenterade process tror sig företaget kunna revolutionera världens avfallshantering och radera behovet av deponier.

Intresset för återbruk inom bygg ökar

Många kommuner vill samla in byggprodukter för återanvändning, men har sett hinder för detta.

Lanserar nytt fossilfritt förpackningsmaterial

Omvärlden
EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

De välkomnar krav i slamutredningen

Slamutredning överlämnad

Utredningen om en hållbar hantering av avloppsslam överlämnades idag till Miljödepartementet.

San Sac Group får ny ägare

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Milstolpe uppnådd för anläggning med ny teknik

Lättare sortera avfall i samarbetande kommuner

Unikt samarbete mellan kommuner möjliggör övergång till fyrfacksinsamling.

Vinner avfallsinsamling i fyra kommuner

Minskar tunga transporter på Lindholmen

Återvinningsgalan
Först i Stockholm att återvinna pappershanddukar

Tillsammans med Inspira, Essity och Stena Recycling blir Folksam först i huvudstaden med att återvinna pappershanddukar.

Ny medlem i 4evergreen

Förslag för resurssmartare textilsektor

Behovet av nya textilfibrer tros öka med 150 procent till år 2050.

Brand i sopbil

Produktnyheter
Biobaserat och bionedbrytbart

Lakverk för bättre återvinning

Forskarnytt
Plastätande bakterie upptäckt

Satsar på biokol

Han blir expert i miljömålsberedningen

Forskarnytt
Rena vatten med bark?

1

Produktnyheter
Ståpåse med återvunnen polyeten

Forskarnytt
Studie: Prioritera återvinning av kväve

Plus

Enda vägen framåt - “design for recycling”

80 miljoner till biogasanläggning

Hon ska utreda producentansvar för textilavfall

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14