23948sdkhjf

Rapport: Begagnathandelns positiva miljöeffekt

Att handla begagnat är bra för miljön.

En genomsnittlig Blocket-användare har hittills i år potentiellt sparat 0,4 ton CO2e genom att handla begagnat istället för nytt. Det visar en ny rapport från Blocket som redovisar svenskarnas positiva miljöpåverkan genom begagnathandel på Blocket. Resultatet är framtaget med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet och kallas Begagnateffekten.

Rapportens syfte är att inspirera och motivera fler svenskar att välja begagnat istället för nytt och redovisar hur mycket koldioxidutsläpp (CO2e) Blockets användare tillsammans sparat hittills i år om man antar att köpet av en begagnad vara ersätter en ny. Rapporten redovisar också hur besparingen skiljer sig åt mellan användare och regioner.

En genomsnittlig Blocket-användare beräknas ha sparat 0,4 ton CO2e hittills i år och statistiken per användare och region visar att Norrbottningarna sparar mest, 0,62 ton.

Den totala begagnathandeln på Blocket har hittills i år potentiellt sparat 640 000 ton CO2e och till årets slut beräknas den nå 800 000 ton. Det är samma besparing som skulle uppnås om Stockholms vägtrafik stod still under ett helt år.

- Vi hoppas att så många som möjligt tar del av rapporten och förstår hur stor Begagnateffekten faktiskt är. Framförallt när vi nu kliver in i årets mest konsumtionstunga period, avslutar Tero Marjamäki.

I rapporten går det utöver de totala potentiella besparingar även att ta del av vilka produktkategorier som sparar störst mängd utsläpp och hur mycket stål, plast och aluminium som inte behöver produceras om begagnathandeln ersätter nyköp.

Rapporten kan laddas ner via sajten www.begagnateffekten.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109