23948sdkhjf

Lättare sortera avfall i samarbetande kommuner

Unikt samarbete mellan kommuner möjliggör övergång till fyrfacksinsamling.

Upplands-Bro, Knivsta, Håbo och Sigtuna kommuner har gemensamt handlat upp ett nytt insamlingssystem för avfall i ett samarbete som är unikt i sitt slag. Det nya systemet innebär att hushållens sopkärl byts ut till två nya sopkärl som är indelade i fyra fack var.

– Vi vill att det ska bli lättare för hushållen att sortera sitt avfall, säger Mikael Thelin, avfallschef i Upplands-Bro kommun. Att förena insamling av förpackningsmaterial och tidningar med den traditionella avfallsinsamlingen ger många miljövinster. Servicen ökar då kommuninvånare inte längre behöver transportera sitt avfall till en återvinningsstation, samtidigt som graden av återvinning av förpackningsmaterial och tidningar förhoppningsvis ökar och allt mindre avfall behöver gå till energiåtervinning.

– Det ska vara lika lätt att lämna förpackningar och tidningar som det är att lämna restavfall och matavfall, säger Mikael Thelin.

Fyrfackskärl har införts i ett 60-tal kommuner runt om i Sverige och erfarenheten är att hushållens sortering av avfall ökar markant när det blir lättare att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall.

Unikt samarbete över kommungränsen

Samarbetet mellan Upplands-Bro, Knivsta, Håbo och Sigtuna är unikt i sitt slag då kommunerna varken bildat ett nytt gemensamt bolag eller förbund, utan varje kommun är en fristående aktör. Samarbetet bygger på samverkan och samarbete.

–Eftersom vi är fyra mindre kommuner har vi valt att göra det här tillsammans. Det medför att vi kommer upp i de volymer som gjort ett bra avtal möjligt. Tillsammans blir vi som en större svensk kommun, säger Marcus Sköld, tekniska nämndens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Det nya avfallssystemet gäller för villa- och fritidshusägare planeras att införas hösten 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094