23948sdkhjf

Boråsföretag satsar på textilåtervinning

Hejco lanserar sin första cirkulära kollektion, baserad på överproducerade tyger från underklädesjätten Swegmark of Sweden och i samarbete med Rekotex.

– Den här första kollektionen är begränsad men planen är att göra en till två kollektioner per år där vi använder oss av redan producerade tyger, säger Helen Landerborn, vd på Hejco.

Hejcos nya kollektion består inte enbart av sportigare plagg i överblivet funktionsmaterial. Den är dessutom helt cirkulär. En kombination som Emma Ivarsson, Product Manager på Hejco, tror gör kollektionen unik och tillgodoser flera behov hos framförallt den yngre generationen.

– Fler och fler använder sig av funktionsmaterial på jobbet, så efterfrågan har varit ganska stor. Att göra en cirkulär kollektion kändes som en självklarhet i och med medvetenheten hos vår målgrupp, speciellt hos den yngre. Det ligger även helt i linje med vårt övriga hållbarhetsarbete.

Enligt Ivarsson har textilbranschen en enorm påverkan på miljön, framförallt i produktionsledet. Genom att ta tillvara på tyger av hög kvalitet som redan har producerats finns det mycket att vinna. Något som Marie Jonsson, grundare av Rekotex, håller med om.

– Sedan starten för två år sedan har vi sålt nästan 20 000 meter, eller cirka 10 000 kg, överproducerade tyger till företag som Hejco. För varje kilo tyg som de återanvänder istället för att köpa nytt innebär det en besparing på cirka 10 000 liter vatten och upp till 1 kg kemikalier, beräknat på nyproducerad bomull, säger hon.

En ny inriktning av produktion

Rekotex digitala plattform är som ett Tinder för företag som jobbar inom textilbranschen. Baserat på kriterier som exempelvis material, mängd och färg blir företag ihopmatchade med varandra. Den här gången fanns Swegmarks tyg redan i samma land som Hejcos produktion vilket gjorde att de dessutom undvek onödiga transporter.

– Vi ser samarbetet med Rekotex och Hejco som strategiskt viktigt för att kunna återbruka överbliven metervara som ett producerande företag. Vi är mycket glada att vi har hittat samarbetspartners som Hejco där vi tillsammans kan påvisa en ny inriktning av produktion och återbruk, där en plattform som Rekotex är enormt bra för att föra oss företag samman. Vi hoppas kunna fortsätta med vårt samarbete i framtiden, säger Christina Holmqvist, vd på Swegmark of Sweden.

Hejcos cirkulära kollektion består av ett par leggings med hög midja och två mobilfickor, samt en topp med figurnära passform och tre funktionella fickor. Färgskalan är grå melange och lila med storleksrangen 2XS-3XL.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094