23948sdkhjf

Klimatpåverkan kraftigt ner med återbrukat glas och trä

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

Förskolan Hoppet i Göteborg når högt ställda klimatmål.

Under hösten har fler än 50 projektörer vridit och vänt på olika konstruktionslösningar för att nå så låg klimatpåverkan som möjligt vid bygget av förskolan Hoppet i Göteborg. Beräkningar visar en nära 70-procentig minskning för de stora byggdelarna – ett gigantiskt kliv på vägen mot en klimatneutral byggbransch.

– Hoppet är ett häftigt bygg- och innovationsprojekt där vi använder klimatprestanda som underlag för beslut och inte bara för att räkna resultat i efterhand, säger Anna Ryberg, hållbarhetschef på Derome som är totalentreprenör.

– Till vår stora glädje visar beräkningarna att det lönar sig att göra aktiva val utifrån klimatpåverkan. Med förskolan Hoppet når vi en reduktion på cirka 70 procent för de stora byggdelarna jämfört med en nybyggd och jämförbar förskola i Göteborg

Målet att minska klimatavtrycket finns i alla delar av byggprocessen, från val av konstruktion och material till transporternas klimatbelastning och byggplatsens påverkan. En stor del av materialet till förskolan produceras på Deromes husfabrik utanför Göteborg och det finns även idéer kring en återbruksyta på byggplatsen där överblivet material kan få leva vidare i andra projekt.

– Återbruk och cirkularitet blir en viktig del för att nå de högt ställda klimatmålen inom byggbranschen. Hoppet är till exempel ett av de största byggprojekten i Sverige som använder isolering av foamglas, ett material som till 60–70 procent består av återbrukat glas, berättar Anna Ryberg.

Förskolan Hoppet når långt, men visar också utmaningar med att hitta produkter som är helt fossilfria eller klimatneutrala. Vissa lovande lösningar med låg klimatpåverkan har inte kunnat användas då de inte lever upp till de höga krav som lokalförvaltningen ställer kring giftfria material och brandkrav. Om vi trots detta lyckas bygga med låg klimatpåverkan, kan fler klara det, anser Elsa Fahlén, innovationsledare Göteborgs stad.

– För att nå ännu längre i kommande projekt samarbetar vi med forskare, leverantörer och innovativa aktörer i ett flertal forsknings- och utvecklingsprojekt. På förskolans tomt finns tre komplementbyggnader som ska vara testbäddar för innovativa lösningar. Här vill vi exempelvis utvärdera byggande med hampakalk, lera och byggstenar från rivningsavfall.

Lärdomarna från innovationsprojektet Hoppet behövs för att kunna lägga det pussel som gör att Göteborg på sikt ska vara en klimatneutral stad, anser Elsa Fahlén.

– Lokalförvaltningen går i bräschen för fossilfrihet i Göteborgs stad med målet att vara Sveriges första fossilfria förvaltning 2030, därför är Hoppet ett viktigt innovationsprojekt för oss. Fossilfrihet stannar inte vid Hoppet, vi kommer att fortsätta driva utvecklingen och visa att det går att kapa beroendet av fossila bränslen och material med fossil råvara.

Planerad produktionsstart av förskolan Hoppet är planerad till i sommar och går under våren in i nästa fas av byggprojekteringen.

Innovationsprojektet för fossilfri byggnation är initierat av Göteborgs stad som ett led i stadens mål om att minska klimatpåverkan från byggnationer. Derome är totalentreprenör och vann uppdraget i hård konkurrens med flera av branschens absolut största aktörer. Förskolan ska stå klar att flytta in under jubileumsåret 2021.

Mer om: Derome | Link
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Batteriskandalen: Samtliga åtalade döms till fängelse

Idag har domen kommit mot de fyra män som åtalats för att hanterat och grävt ned stora mängder batteriavfall i Örebro, Eskilstuna och Kumla.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Brukspecialisten återproducerar tegel

Kör biogasbilar åt Svenska retursystem

Ett steg på väg mot målet om fossilfria transporter om fem år.

Omvärlden
Ny återvinnare mot byggsektorn tar form

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Insamlingen av elavfall ökar

Svenskarna återvinner allt mer elprodukter.

Arkiv

FTI-vd lämnar

Second hand-aktör växer och nyanställer

Produktnyheter
Nytt paket för siktning

Tiptapp vann: Domstol upphäver förbud mot populära appen

I september 2018 förbjöd Stockholms stad delar av den populära återvinningsappen Tiptapp eftersom kommunen ansåg att renhållningslagstiftningen inte tillåter att enskilda hjälper varandra med att köra återvinning till återvinningscentralen.

Corona
Lösning för säkrare återvinningscentraler

Produktnyheter
Skapar möbler av återvunna strumpbyxor

Forskarnytt
Aluminium armerad med återvunnen PET

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Nytt avtal klart med Stockholm Vatten och Avfall

Peab och Ragn-Sells återvinner mer

ÅI om avslag för insamling

Även TMR välkomnar NVV-beslut

TMR kommenterar på sin hemsida NVV:s beslut om att avslå ansökan om att driva fastighetsnära insamlingssystem.

Nya insamlingssystemet: Naturvårdsverket avslår ansökningar

Den nya lagstiftningen ställer höga krav på införandet av ett system med fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

FTI: Vi välkomnar NVV:s beslut

Produktnyheter
Glassburk designad för återanvändning

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Produktnyheter
Svensk stol av återvunnen PP

Mindre utsläpp med flygaska i betongen

Genom att ersätta delar av cementets klinkerinnehåll med flygaska och kalksten har Cementa och stomentreprenören Benders lyckats minska utsläppen av koldioxid med 20 procent vid tillverkningen av drygt 600 meter tunnelelement för Förbifart Stockholm.

Pilotförsök med viktmätning av hushållsavfall

Byter påse för matavfall

Omvärlden
Portugal stoppar avfallsimport

Forskarnytt
Isolera med majskolvar?

Corona
Matsmart hittar nya partners i krisen

Efterlyser mikroplastmärkning

1

På nytt jobb
Han blir ny vd för Pressretur

Gröna innovationer får stöd av SCA

3

Matavfallspåsar i fruktdisken minskar plastanvändningen

Rapsrest framtidens burgare?

Svårt att välja väg kring priser på plastkassar och påsar: ”Vi avvaktar”

Corona
Björkåfrihet varslar 20 tjänster

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125