23948sdkhjf

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Lagom till sommaren inför Axjo AB återvunnen PEX som funktionell tillsats i form av slagseghetsmodifierare i sina större kabeltrummor.

Axjo AB i Gislaved tar som första tillverkare av emballage för kabelindustrin initiativet att tillsammans med återvunnen plastråvara använda sig av återvunnen PEX från kraftkabel i sina kabeltrummor.   

I ett projekt tillsammans med Rise IVF och NKT Cables och Borealis fann Axjo för två år sedan ett sätt att återvinna tvärbunden polyeten, PEX, från kraftkabel och uppgradera den till en slagseghetsmodifierare för användning tillsammans med PP/PE-kompound.  

Axjo har därefter vidareutvecklat tekniken tillsammans med NKT och Borealis så att tekniken nu kan användas för storskalig produktion. För detta har Axjo AB investerat i en speciell blandnings- och extruderingsteknik. En investering på cirka 15 MSEK. Installationen av den nya extrudern skedde i förra veckan (vecka 13). 

-Produktionen räknar vi med ska vara igång första veckan i maj, säger Jacob Nilsson, vd och ägare av Axjo Group, till Recyclings systertidning Plastforum.   

När man tillverkar och använder PEX-rör uppstår en hel del spill som sedan inte går att använda. Med Axjos nya koncept Greenology, kommer man att samla in uttjänt PEX och processa denna så att den sedan kan användas på nytt som slagseghetsmodifierare.   

-Vi tror att detta kan bli väldigt stort då det finns stora fördelar med att PEX omvandlas till en funktionell tillsats istället för att bli till avfall, säger Jacob Nilsson, till Plastforum. 

-Våra produkter har sedan tidigare en mycket bra livscykelanalys, men att kunna återvinna PEX ger både en ekonomisk besparing och en koldioxidreducering med cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen PEX, säger han. 

Axjo har under 2019 tagit fram en ny matris för företagets produkter som ska gå under konceptet "Greenology", där företaget hjälper sina kunder att hitta rätt emballageprodukter med fokus på kvalitet, produktområde och miljöpåverkan. 

Under 2020 kommer företaget att presentera det nya Greenology-konceptet, som visar det senaste ramverket för produktutveckling och hur kunderna kan ges fördelar genom så kallad closed loop recycling, cirkulär ekonomi och monomaterial design. 

Inom konceptet kommer Axjo även att erbjuda kunden RFID-teknik och GPS-sändare i trummorna för en fullständig spårbarhet. Företaget kommer även att presentera hur dess kunder enkelt kan återvinna sina kabeltrummor via systerbolaget Drumster och dess webbaserat verktyg (en app) med vilken kunder kan returnera sina trummor mot en pant. 

-Vi kommer att införa de fullständiga spårbarhetskoncepten strax före sommaren, och tror att branschen kommer att välkomna detta, framförallt för stöldbegärliga kabeltrummor på 600 millimeter och större, säger Jacob Nilsson. 

För att möjliggöra en maximal insamling av förbrukad PEX, kommer Axjo att vända sig till samtliga sina kabelkunder och erbjuda dem att skicka sitt PEX-spill till Axjo för återvinning och återanvändning. För detta erhåller kunden ett grönt certifikat i retur. 

-Målsättningen är att vi ska använda oss av den PEX-baserade slagseghetsmodifieraren i de riktigt stora kabeltrummorna från 600-1200 millimeter, säger Jacob Nilsson.  

Axjo Group förbrukar årligen över 15 000 ton återvunnen plast till mer än 14 miljoner spolar och trummor världen över. Koncernen har som mål att bli helt koldioxidneutralt redan under år 2020. 

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Omvärlden
Gigantisk batterifabrik med restprodukter som råvara

Produktnyheter
Svart plast? Inget problem!

Leverans av långsamtgående kross

Värmland nu del av digitalt masshanteringssystem

FTI chockar producenter – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Arkiv

Avfall Sverige: ”Skjut fram krav på separat matavfallsinsamling"

Att föreskrifter och vägledning kring insamling av matavfall dröjer innebär stora osäkerheter för kommunerna när de ska förbereda och anpassa sina insamlingssystem.

Forskarnytt
Mikrosvampar ska rena gruvvattnet

De är bäst i Sverige på avfallshantering

Igår hölls Avfall Sveriges årsmöte, denna gång i digital form på grund av corona. Som vanligt utsågs ”Bästa kommun” när det gäller avfallshantering.

Svenska Burger King först med energiåtervinnande ventilation

VA- och avfallsduo blir en trio

Plaståtervinning kan få klimatpris

Northvolt och Hydro i jv kring batteriåtervinning

Produktnyheter
Retrofitlösning för bearbetning av rPET

De ska producera apatit från gruvavfall

Svensk Handel efter nya påssiffror: Riv upp plastpåseskatten!

Batteriskandalen: ÅI kommenterar dom

Forskarnytt
Batteriåtervinning förenklas med ny metod

En ny metod för att återvinna gamla batterier kan ge bättre och billigare laddningsbara hydridbatterier (NiMH).

Skoglig restprodukt blir isolering

Isolering gjord av trämassa är framtiden för Topcell.

Batteriskandalen: Samtliga åtalade döms till fängelse

Idag har domen kommit mot de fyra män som åtalats för att hanterat och grävt ned stora mängder batteriavfall i Örebro, Eskilstuna och Kumla.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Brukspecialisten återproducerar tegel

Kör biogasbilar åt Svenska retursystem

Ett steg på väg mot målet om fossilfria transporter om fem år.

Omvärlden
Ny återvinnare mot byggsektorn tar form

FTI-vd lämnar

Forskarnytt
Aluminium armerad med återvunnen PET

Nytt avtal klart med Stockholm Vatten och Avfall

ÅI om avslag för insamling

FTI: Vi välkomnar NVV:s beslut

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Produktnyheter
Svensk stol av återvunnen PP

Pilotförsök med viktmätning av hushållsavfall

Byter påse för matavfall

Omvärlden
Portugal stoppar avfallsimport

Forskarnytt
Isolera med majskolvar?

Corona
Matsmart hittar nya partners i krisen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156