23948sdkhjf

I stället för plastpåsar: Påsar av konstfiber eller tyg

Envira Pack och Reused Remade tävlar om att förse dagligvaruhandeln med återvinningsbara påsalternativ.

Den 1 maj börjar skatten på plastbärkassar tillämpas. Då höjs priset kraftigt, för konsumenten från ungfär tre till sju kronor. Men det finns redan mer miljövänliga alternativ ute i handeln. Envira Pack lanserar en påse av konstfiber och Reused Remade bidrar med en miljöpåse av tyg.

Envira Packs återvinningsbara påse består till största delen av non-woven, som är ett framtaget textilt konstfibermaterial som uppges ha betydligt lägre miljöpåverkan än plast. Utvärtes är påsarna tryckta med vattenbaserad giftfri färg.

Den återvinningsbara påsen som just nu etableras i matbutiker runt om i landet kommer att kosta fem till sex kronor för slutkonsumenten och kan återanvändas sex, sju gånger.

– Vi får många förfrågningar nu när intresset att minska sin förbrukning av plast är stort bland både handlare och konsumenter. Våra nya miljöpåsar är ett klimatsmartare och billigare alternativ för både handlare och konsumenter, något som flertalet handlare redan insett, säger Kara Ayan, grundare och delägare av Envira Pack.

Om intresset fortsätter att öka i samma takt räknar Kara Ayan med att det unga företaget, grundat hösten 2019, kommer att omsätta cirka 40 miljoner kronor om tre år.

Svenska Reused Remade erbjuder tygpåsar tillverkade av återanvända hotellakan, som annars skulle ha kasserats. Företagets påsar finns sedan 2017 att köpa på Systembolaget och under våren 2020 expanderar varumärket och lanserar sina klimatsmarta tygpåsar hos butikskedjorna Willys, Clas Ohlson, Hemköp och Tempo samt relanserar påsarna på Ica med helt ny design.

Tygpåsen är anpassad för att bära hem mat och rymmer cirka 25 liter och är kvalitetstestad för att hålla för 14 kg. Den är lätt att vika ihop och kan maskintvättas i 40 grader. 

– Klimatfördelarna med att återanvända material är stora. Våra tygpåsar är 900 gånger bättre än en plastpåse och hela 40 000 gånger bättre än en nytillverkad bomullspåse och vi är glada över att många dagligvarukedjor fått upp ögonen för våra produkter, säger grundarna av Reused Remade, Josephine Alhanko och Pia Walter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109