23948sdkhjf

Matrester blir fiskfoder?

Waste2Fish heter ett projekt som tittar på möjligheten att använda matavfall som bas för framställning av fiskfoder.

Jan Moestedt är forsknings- och utvecklingsingenjör vid FoU-avdelningen på Tekniska verken i Linköping, och undersöker i forskningsprojektet om det är möjligt att med hjälp av mikroorganismer omvandla matavfall till fiskfoder. Det kan i så fall komma att ersätta exempelvis sojamjöl som har stor klimatpåverkan.

- Fiskfoder består idag ofta av sojamjöl, fiskmjöl eller majs. Tanken med projektet är att se om det finns möjlighet att ersätta sojan som kräver stora landarealer, vattenmängder och långa transporter, med matavfall, säger Moestedt i ett pressmeddelande.

- På så sätt skulle vi kunna producera ett högre värde ur matavfallet samtidigt som klimatpåverkan för fiskodling förhoppningsvis skulle minska.

Tester som gjorts i Tekniska verkens biogaslaboratorium visar att det går att omvandla cirka 30 procent av matavfallet till ättiksyra och mjölksyra. Dessa båda syror kan användas för odling av jästceller som är särskilt bra som laxfoder, medan resterande matavfall fortsatt kan bli biogas.

Ett delprojekt i Waste2Fish som just nu pågår är därför att undersöka livscykeln för fiskfoder gjord på soja respektive med ursprung från matavfall. Likaså undersöks klimatprestandan för att att använda matavfall till att göra fiskfoder jämfört med att göra biogas och biogödsel.

Waste2Fish samordnas av professor Anna Schnürer och är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Rise och Linköpings universitet. Det finansieras av det statliga forskningsrådet Formas.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094