23948sdkhjf

Sweco, Sodexo och Essity i cirkulärt samarbete

I partnerskap mellan Sweco, Sodexo och Essity startar nu Tork PaperCircle, en tjänst för återvinning av pappershanddukar, i Göteborg.

Starten sker i Göteborg och har möjliggjorts av Göteborg Stad och renhållningspartnern Stena Recycling. Genom att återvinna använda pappershanddukar till nya pappersprodukter reduceras utsläppen av CO2 för pappershanddukar med 40%. Sweco blir först i Göteborg med att skapa nya resurser av använda pappershanddukar.  

Med start 8 juni 2020 kommer anställda och besökare hos Sweco kunna återvinna sina använda pappershanddukar. Hos Sweco kommer toalettutrymmena att användas som vanligt, med den skillnaden att de använda pappershanddukarna slängs i en separat behållare. Lokalvårdarna från Sodexo tar sedan hand om de sorterade pappershanddukarna och håller dem separerade från annat avfall. Med hjälp av Stena Recycling transporteras de sedan till Essitys pappersbruk i Lilla Edet, där de återvinns och blir till nya pappersprodukter. 

Att återvinna pappershanddukar är både enkelt och säkert. Essity har under pandemin noga följt utvecklingen och har tillsammans med RISE kunnat dra  slutsatsen att det inte finns någon förhöjd risk för smittspridning i samband med återvinning av pappershanddukar. 

En livscykelanalys som Essity genomfört visar att genom att återvinna pappershanddukar till nya produkter sänks koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering. Pappersfibrerna kan återanvändas cirka sju gånger innan fibrerna blir för korta för att kunna användas till att bli nya pappersprodukter. 

Sweco blir första kunden i Göteborg men tjänsten finns redan hos kunder i Mölndal, Region Norra Skåne och Stockholm. Sedan tidigare finns Tork PaperCircle även i Tyskland, Belgien och Nederländerna. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallåtervinnare får ny ägare
Brist på viktiga metaller: återvinning räcker inte
Många källsorterar, men mycket hamnar fel…
Senaste klimatstatistiken från Svensk Plaståtervinning
Re-adventure till Ikeas cirkulärprojekt
Sopbilen för hushållsnära insamling

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11