23948sdkhjf

Miljoner till biomaterialprojekt

Lignin från skogen omvandlas till fossilfri plast och sparar samtidigt mängder av utsläpp.

Energimyndigheten har beviljat 14 miljoner kronor till teknikbolaget Rencom, för ett projekt som ska omvandla sulfatlignin från massabruk till biomaterial. Målet är att kunna ersätta fossil plast. Biomaterialet kommer att binda koldioxid och få många användningsområden inom plastindustrin.

Trä är uppbyggt av cellulosa, hemicellulosa och lignin som vanligen separeras i massabruket. Normalt förbränns ligninet i brukets sodapanna, men Rencom producerar nya produkter av det, bland annat råmaterial till plastindustrin. 

Samtidigt minskar utsläppen om mindre ligning eldas, bara i Sverige blir det 3,3 miljoner ton mindre koldioxid per år.

I projektet ska Rencom göra tester i industriell skala för bland annat plastpåsar, jordbruksfilmer och smältlimmer. I produktionen värms ligninet upp tillsammans med en ogiftig reagensolja för att bilda biopolymeren renol, som inte ger någon biprodukt utom vatten. Renol kan blandas in i fossila plaster eller fungera på egen hand, som en helt och hållet biologiskt nedbrytbar plast.

– Satsningen kan bli betydelsefull i omställningen till mer cirkulära och biobaserade produkter och industrins utveckling, säger Klara Helstad, enhetschef på Energimyndigheten.

– Stödet från Energinmyndigheten är en viktig pusselbit för vår satsning och för att bli en ledande aktör i snittet mellan skogsindustri och plastindustri genom grön kemi, säger Christopher Carrick, vd för Rencom.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094