23948sdkhjf

Vill göra en miljardprodukt av återvunnen plast

Öronpropp tillverkad av återvunnen plast ser snart dagens ljus på marknaden.

Bakom produkten står Jakob Sandman, som nyligen tog sin examen vid högskoleingenjörsutbildningen Produktutveckling och design vid Malmö Universitet.

Nu är han i full gång med att lansera produkten i samarbete med en svensk tillverkare av återanvändbara hörselskydd. 

Jakob Sandman triggades av att det varje år förbrukas en miljard öronproppar årligen, där merparten tillverkas av skumplast. 

-Plast är ett material som ofta kritiseras som ett dåligt val. Men det är ju, som alltid, inte är hela sanningen. Det är också ett framtidsmaterial. Det sker en massa spännande saker med utvecklingen av plast, säger han. 

I produktionen vid samarbetsföretagets ordinarie sortiment används såväl ABS som TPE. Vid tillskärningen av dessa uppstår restmaterial. Detta restmaterial ska nu tas tillvara och malas ner för att sedan gjuta nya öronproppar för flergångsbruk. 

Till skillnad från klassiska öronproppar för engångsbruk är Jakob Sandmans produkt en öronpropp som släpper igenom ett klart och naturligt ljud samtidigt som den skyddar örat från det högsta bullret.  

-Vi vill ändra på hur vi ser på öronproppar och på hur de produceras, säger han. 

Genom en nystartad Kickstarter-kampanj hoppas Jakob Sandman att under sommaren kunna dra in 200 000 kronor för att sätta igång med produktionen vid företagets tillverkningsanläggning i Stockholm. Tanken är att öronpropparna ska ingå i företagets ordinarie sortiment, vilket redan finns att köpa på apotek i Sverige men också internationellt. 

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078