23948sdkhjf

De vill göra det enkelt att återvinna med allt i en säck

Releave, ett nystartat initiativ för enklare återvinning med bas i Uddevalla, dubblade förra året sin omsättning och fortsätter att växa.

Affärsidén är enkel. En säck som kan stå ute och där allt som vanliga återvinningsstationer återvinner kan läggas blandat. Säcken hämtas sedan varannan vecka av Releave och en tom säck lämnas. Releave sorterar och ser till att materialen sedan går till återvinning.

Verksamheten växer nu snabbt i Uddevalla kommun.

– Vi som startade bolaget lever så som många gör med ett evigt pusslade för att få vardagen med familj, jobb och allt annat att gå ihop. Vi satt och pratade om var man kan spara tid och vilka saker som tar onödig tid och då var vi överens om att sortera avfall och åka till återvinningsstationer var en av de saker som störde oss. Där föddes idén till Releave. Idag har vi varit igång på riktigt i två år och vi får ständigt nya kunder. Framförallt är det våra kunder som rekommenderar oss till grannar och bekanta som gör att vår kundstock växer. Snart kommer vi kunna öka marknadsföringen så att fler vet om oss, säger Robert Bergqvist, en av grundarna, i ett pressmeddelande.

Återvinning är en av de viktigaste frågorna för att skapa ett mer hållbart samhälle. Hushållen och företagen som producerar förpackningar har ett ansvar för återvinningen, men enligt Releave är det många gånger både svårt och tidskrävande att kunna möta upp de kraven på egen hand.

– Att sortera avfall hemma är både tidskrävande och jobbigt. Sedan behöver man ta sig till en återvinningsstation för att slänga det sorterade avfallet i rätt container. Har man otur är de fulla och man får ta med sig sitt avfall hem igen. Risken är att mycket av det avfall som vi skulle kunna återvinna läggs i de vanliga soporna är stor. Att istället lägga allt blandat i en säck som hämtas utanför dörren gör det mycket enklare att göra en insats för miljön och ta sitt ansvar för en hållbar framtid, säger Robert Bergqvist.

I Uddevalla kommun är man redan mycket bra på återvinning. Exempelvis återvinner man, med sina 16 kg per år och person, dubbelt så mycket plast som genomsnittet i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094