23948sdkhjf

Storskalig vattenrening genom restprodukt från stålindustrin

Slagg från stålindustriproduktion ersätter nu makadam som material i rening av industriella dag- och avloppsvatten. Den första storskaliga användningen i dagvattenrening blir i en industrianläggning som måndags invigdes i Västerås.

Föroreningar i dagvatten är ett betydande miljöproblem och kan både påverka naturliga ekosystem och förorena råvattentäkter. Idag används bland annat makadam vid dagvattenrening. 

Men nu finns det alternativ. I måndags invigdes Sveriges första anläggning med storskalig dagvattenrening med hjälp av slagg, en restprodukt från järn- och stålindustrin. 

Det handlar om Carbomax 10 000 kvadratmeter stora nya lageranläggning för kolprodukter och legeringar i Västerås, där slaggmaterialet från leverantören Höganäs läggs i fördröjningsmagasin i diken för effektiv avrinning och rening av dagvatten. Bland annat ska partiklar från koldamm absorberas med det nya materialet.
– Vi förvandlar egentligen en restprodukt till ett material med miljönytta och nu får vi äntligen börja skala upp tillämpningen av den i industriell vattenrening, säger Björn Haase som är ansvarig för restprodukter hos leverantören Höganäs.

Idén om att rena vatten med slagg föddes för över tio år sedan, presenterades på FN:s havskonferens i New York 2017 och har bland annat utvecklats via fältförsök i det Vinnovafinansierade forskningsprojektet Minrent. Nu blir idén verklighet i stor skala hos Carbomax i Västerås.

– Vi hoppas samarbetet kan inspirera till mer cirkulär innovation i järn- och stålindustrin. Det visar att det går att hjälpa en kund att etablera en restprodukt som produktifierats och att göra vår bransch mer hållbar, samtidigt som belastningen på miljö och naturresurser minskas, säger Catharina Lindgren, vd för Carbomax.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11