23948sdkhjf

Första spadtaget för ökad aluminiumåtervinning

I slutet av oktober inleddes utbyggnaden av omsmältningsverket i Sjunnen. Vi har pratat med Jonas Bjuhr, vd på Hydro för att få en uppdatering.

Det var under sommaren som det stod klart att Hydro ska utöka sin omsmältningskapacitet i Sjunnen utanför Vetlanda - rejält. För Hydro är satsningen på att leverera mer koldioxidsnålt aluminium till den lokala marknaden en viktigt strategisk satsning. 

- Expansionen har planerats under en längre tid och i somras tog vi det slutliga beslutet om att vi utökar vår omsmältningskapacitet, säger Jonas Bjuhr, vd på Hydro, till Recycling

Expansionen kommer resultera i en ökad återvinningskapacitet av aluminum. Mer skrot kan återvinnas. Hydro kan också bidra till att stärka lokal och hållbar produktion. Beslutet om utbyggnaden baserades på marknadens ökade efterfrågan på koldioxidsnåla aluminiumprofiler.

- Den planerade expansionen kommer resultera i en ökad återvinningskapacitet av aluminium från 42 000 ton till 62 000 ton årligen, förklarar Jonas.

Sjunnens läge är en av fördelarna. Platsen är idealisk för att fånga upp tillgängligt och använt aluminium från lokala industrier som annars hade behövts transporteras många mil.

- Strategiskt läge i södra Sverige, nära våra kunder och egna anläggningar, förklarar Jonas.

Hydro är ett globalt företag, men trots det satsar bolaget på att vara nära sina kunder och medarbetare på lokala marknader.

- När något är närproducerat blir det per automatik ännu mer hållbart. Det känns riktigt bra tycker jag. Nu ser vi fram emot byggnationen och väntar med spänning på att anläggningen ska stå klar och vara redo att användas. Det här betyder mycket för oss, bygden som helhet ochalla som arbetar med aluminium i vår del av Sverige, säger Jonas och fortsätter:

- Fler branscher efterfrågar mer koldioxidsnåla aluminiumprofiler, fler och fler företag håller hållbarhet högt på sina agendor och även hos slutkunder ökar en större medvetenhet. Vidare finns det även lagkrav inom vissa branscher.

Konkret innebär kapacitetsökningen en utbyggnad för lagring av skrot och utlastning av aluminiumgöt. Den nya anläggningen kommer att ha en brännare med högre effekt och en ny homogeniseringsugn. Inte nog med det, Hydro satsar också på en ny kapanläggning där även packning och buntning kommer att ske. 

- Vi utökar vår kapacitet med cirka 50 procent, berättar Jonas.

Hur är känslan bland ledning och medarbetare nu när projektet startat?

- Förväntansfulla och glada, den här stora satsningen är ett viktigt steg i vårt fortsatta hållbarhetsarbete, avslutar vdn konversationen med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078