23948sdkhjf

Textilåtervinnare gör digital satsning i produktionsprocessen

Textilåtervinningsföretaget Renewcell digitaliserar produktionen i sina anläggningar i Kristinehamn och Sundsvall. En digital plattform kommer att fungera som ett nav för all information i produktionsprocessen.

Det prisbelönta textilåtervinningsföretaget Renewcell har med egen teknik lyckats återvinna textilfiber från gamla kläder och omvandla det till fibermassa. De har sedan 2017 en produktionsanläggning i Kristinehamn och skalar upp produktionen vid sin nya anläggning i Sundsvall. I de båda anläggningarna satsar bolaget på en omfattande digitaliseringsresa. Med hjälp av partnern AFRY kommer en industriell IT-lösning att installeras för att hantera produktionsinformation och säkerställa både hög kvalitet och en ökad produktionseffektivitet, helt enkelt en digital plattform som kommer att fungera som ett nav för all information i produktionsprocessen.

-Modern produktion och logistik kräver en hög nivå av data för att möta kraven på exempelvis spårbarhet, därför är en plattform som denna viktig för oss, säger Ylva Stjernquist, Supply Chain Manager och projektledare på Renewcell i en kommentar.

AFRY kommer nu att leverera två digitala lösningar för produktionsanläggningar. Dels AFRY MES (Manufacturing Execution System) som är ett mycket avancerat digitalt informationssystem som ansluter, övervakar och kontrollerar komplexa produktionssystem och dataflöden för produktionsprocesserna. Och dels AFRY ProTAK som är ett digitalt verktyg som mäter effektiviteten och prestanda hos anläggningens produktionsmaskiner. Verktyget samlar in information från olika källor (t.ex. DCS, MES, Underhåll) och kombinerar det med operatörernas noteringar för att kalkylera och presentera OEE och därigenom hitta möjligheter som bidrar till optimerad produktion och ökad lönsamhet.Tillsammans kommer dessa verktyg att förbättra spårbarheten och säkerställa en hög produktionseffektivitet genom att integrera data från alla produktionssystem och all utrustning.

– Vi fokuserar på att förbättra hållbarheten inom processen. Vår moderna och konkurrenskraftiga digitala lösning kommer definitivt också att tillföra mervärde till den här nya typen av teknikprocesser, säger David Andersson, Business Segment Manager Digitalisering, AFRY Process Industries Sweden i en kommentar.

Installationen är planerad att vara igång under andra kvartalet 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126