23948sdkhjf

IKEA fasar ut all förpackningsplast

IKEA fasar ut all fossil plast i förpackningar till 2028.

IKEA vill i framtiden inte ha några förpackningar alls av plast. Plast av olja går bort och IKEA satsar istället på förpackningar av förnybara råvaror och återvunnet material.

Utfasningen kommer att ske i flera steg och omfattar till en början alla nya produkter för att senast 2028 omfatta hela sortimentet. Målet är att minska plastavfall och föroreningar samtidigt som IKEA vill vara med och driva på omställningen till förnybara förpackningar och förpackningar av återvunna material.

Idag utgör just plast mindre än 10 % av IKEAs totala förpackningsvolym och med denna  satsning vill man påskynda omställningen från en linjär till en cirkulär affärsmodell.

- Att fasa ut plasten I våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner, säger Erik Olsen, Packaging & Identification Manager på IKEA of Sweden. 

IKEA spenderar över 10 miljarder kronor i cirka 920 000 ton förpackningsmaterial varje år. Att ta sig från plast i konsumentförpackningar kräver nya lösningar och ett nära samarbete med produktutvecklingen i hela värdekedjan. Plastförpackningar kan fortfarande förekomma i vissa delar av IKEAs matsortiment i syfte att säkerställa livsmedelssäkerhet. I dessa fall kommer plasten att komma från råvaror som är förnybara eller återvunna.

– Att ständigt söka nya och bättre sätt att utvecklas är en del av vårt arv - och våra förpackningar är inget undantag. Att ta oss från plast i våra förpackningar kommer utan tvekan att vara en utmaning de kommande åren. Med denna satsning hoppas vi kunna stötta förpackningsinnovation och använda vår storlek och räckvidd för att positivt påverka industrin även bortom vår värdekejda, säger Maja Kjellberg, Packaging Development Leader på IKEA of Sweden.

 IKEA har tidigare gått i bräschen för att fasa ut EPS (frigolit) ur sina transportförpackningar, vilket då för fem år sedan orsakade rabalder i leverantörsledet. Om dagens besked orsakar reaktioner från plastindustrins leverantörer eller branschorganisationen IKEM återstår att se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094