23948sdkhjf

Pappersfibern kan återvinnas många, många gånger

Livslängden på återvunna pappersfiber ökar. Ny forskning visar att pappersfibrerna kan gå i retur så många gånger som 25 gånger innan de är obrukbara för nytt papper.

I rapporten Recyclability of cartonboard and carton av Dr Rene Eckhart (nov 2021) slås det fast att fiberbaserat paketeringsmaterial kan återvinnas åtminstone 25 gånger utan att förlora sina rörliga och svällande egenskaper. Forskningen slår hål på den seglivade myten att pappersmassa endast kan återvinnas fyra till sju gånger.

– Vi vet att svaret på dagens klimatutmaningar växer i våra skogar, men även vi har blivit glatt överraskade över att fibern har så många liv, kommenterar Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.

I sin forskning har Dr Eckhart studerat materialets styrka, hållfasthet och svällningskapacitet. Resultaten visar att vikkartonger av papper och kartong representerar en mycket hållbar förpackningslösning som kan återvinnas flera gånger. Antalet återvinningscykler är huvudsakligen begränsat av bristande returpappersinsamling och de förluster som uppstår vid rengöring av fibermaterialen.

– Mjölkförpackningens fiber kan dyka upp i en ny vara ytterligare tjugofyra gånger efter att du sköljer ur den och lämnar den till återvinningen. Då räcker varje avverkat träd väldigt långt, och vi hoppas att konsumenter blir ännu mer motiverade att återvinna, kommenterar Viveka Beckeman. 

Enligt Eurostat har papper och kartong den överlägset högsta återvinningsgraden av allt förpackningsmaterial. År 2019 nådde återvinningsgraden omkring 85 procent. Pappersindustrin siktar på att höja den totala återvinningsgraden för fiberbaserade förpackningar i Europa till 90 procent år 2030.

Om rapporten

Rapporten är skriven av Dr Rene Eckhart vid Technische Universität Graz och publicerades i ’Wochenblatt für Papierfabrikation’ i november 2021.

Läs rapporten i sin helhet

 

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109