23948sdkhjf

Filbornaverket tio år: 2 miljoner ton avfall har blivit värme och el

Denna vecka är det tio år sedan Filbornaverket i Helsingborg invigdes.

Det har varit tio produktiva år under vilka hela två miljoner ton restavfall förvandlats till el och värme i verkets panna. Nu gör sig Filbornaverket redo att möta nästa decennium.

­Under de tio åren har 1250 GWh el producerats i Filbornaverkets generator. Det är lika mycket el som hela Helsingborg använder under ett år. Produktionen av fjärrvärme är ännu större, 4 500 GWh vilket är lika mycket som Helsingborg använder under 4,5 år.

Denna energi har återvunnits ur två miljoner ton restavfall som genom åren anlänt till Filbornaverkets mottagningshall och sedan förbränts i pannan. Ca en femtedel av avfallet har kommit från utländska kunder.

Nu pågår ett intensivt arbete för att ta Filbornaverket in i framtiden. Tanken är att avskilja drygt 200 000 ton fossil och biogen koldioxid från rökgasen som sedan kan lagras under Nordsjöns botten eller användas för tillverkning av så kallat e-bränsle. Öresundskrafts styrelse beslutade nyligen att anslå 70 miljoner kronor till förarbetet. Om investeringen blir verklighet, en satsning på ca 2 miljarder kronor, kan en anläggning stå klar runt 2027.

Källa: Pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062