Nordisk plastbransch: “Gemensamt nordiskt nätverk behövs för en starkare röst i plastdebatten”
Vesa Kärhä, vd för Finlands polymer- och plastindustri, inledde med en lägesbeskrivning om den finska plastindustrin.
– The train is at least moving, sa han avslutningsvis.
Thomas Drustrup, vd för dansk Plastindustriförening berättade om det treåriga projektet Circular Plastics som fått statligt stöd med 11 miljoner danska kronor. Han presenterade även ett initiativ till ett konkret nordiskt nätverk för företag och medlemmar i de nordiska branschorganisationerna – och hur man skulle kunna samarbeta för att driva innovation och grön omställning inom plastindustrin.
– Vi har typ samma kultur och vi är alla bra på att föra dialog, ett gemensamt nätverk hade stärkt oss i den politiska debatten, sa Thomas Drustrup.
Nätverket ska nämligen ha ett politiskt fokus, vara en stark gemensam röst inom EU-organisationer och handla om att dela kunskap med varandra.
– Tillsammans ska vi skapa en kompetenskarta på nordisk nivå. Nätverket kommer vi att lansera under Q3 2025, avslutade han.
Sist ut att äntra scenen var Leif Nilsson, tidigare vd för SPIF, och Ole Jan Myrhe, marknadschef för polymerutvecklingscentrat Norner. Herrarna diskuterade likheter och olikheter mellan ländernas plastindustrier och kunde konstatera att Norge har flera plastråvaruproducerande industrier och en stark fiskeindustri medan Sverige har en stark fordonsindustri, vilken Norge saknar.
Vidare konstaterade de att Sverige har fler och större plastkonverterande företag än Norge. Norsk plastindustri är således i mångt och mycket kopplad till fiskindustrin och den svenska till fordonsindustrin.
Såväl Nilsson som Myrhe ansåg tillika att respektive lands politiker inte gör tillräckligt mycket för plast och för att öka dess cirkularitet.