23948sdkhjf

Danska småföretag ska fasa ut farliga ämnen

SP deltar i ett projekt, finansierat av danska miljöministeriet, som går ut på att hjälpa danska småföretag att byta ut farliga substanser i sina produkter.
Utvecklingen av nya lösningar som kan ersätta problematiska kemikalier i produkter kräver samarbete över gränserna. Danska miljöministern Kirsten Brosbøl lanserar nu ett partnerskap som ska ge råd till små- och medelstora danska företag om hur de praktiskt kan hitta och använda minde skadliga alternativ. En webportal ska tas fram för att underlätta detta.
– Vi har flera värdefulla verktyg som kommer till nytta i projektet. Ett är en databas och mjukvara som rör Hansens löslighetsparametrar. Det kan man kort beskriva som en teknik för att finna bra ersättare när giftiga och olämpliga ämnen ska bytas ut, förklarar Martin Andersson, kemist och forskare på SP.
SP arbetar också med konceptet Surfactant Affinity Difference (SAD) som sparar mycket tid vid omformulering och framtagning av nya recept för emulgerade produkter som målarfärg, kosmetika etc.
Projektet, som löper över fyra år, invigdes 9 december i närvaro av miljöminister Kirsten Brosbøl. Danska miljöministeriet stöttar arbetet med 13,5 Mkr.
Partnerskapet består av tekniska experter från Teknologisk Institut, SP, DHI engelska RPA, Köpenhamns universitet och Århus universitet. En styrelse med medlemmar från Dansk Industri, Dansk Erhverv, LO, Det Økologiske Råd och Miljøstyrelsen leds av Legos vicedirektör Peter Trillingsgaard.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11