23948sdkhjf

Norsk byggbransch vill bort från förbränning

- Avfall är en högvärdig resurs som ska återvinnas och återanvändas, inte brännas, säger Per Öivind Voie, näringspolitisk direktör i norska branschföreningen Elektroföreningen, EFO.

Han är mycket nöjd med att en samlad norsk byggbransch vill jobba för att göra materialåtervinning mer lönsamt än energiåtervinning. Detta slås fast i en nationell handlingsplan för byggavfall där ett mål på 70 % materialåtervinning till 2020 slagits fast.

Det är fjärde gången som byggbranschen tillsammans med avfallsbranschen utarbetat en nationell handlingsplan för bygg- och anläggningsavfall. Den nya planen gäller för 2017 till 2020. Planen har tre huvudmål:

  • Bidra till hållbar hantering av allt farligt bygg- och anläggningsavfall, och hindra återföring av miljögifter i kretsloppen.
  • Uppfylla EUs mål på 70 % materialåtervinning av byggavfall under 2020.
  • Minimera mängden bygg- och anläggningsavfall vid rivning, renovering och nybyggnation.

70 %-målet är både ambitiöst och nödvändigt. Fram till nu har utvecklingen nämligen gått åt fel håll i Norge. 2008 återvanns 45 % av avfallet, medan samma siffra 2015 var 38 %. Orsaken är en ökad förbränning.

- Denna utveckling måste vändas om branschen ska nå sina mål och Norge komma igång ordentligt med cirkulär ekonomi, avslutar Voie.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093