23948sdkhjf

Mer biogas med ny pulperanläggning

Skellefteå kommun har driftat en biogasanläggning på Tuvan sedan 2007. Där tar man emot insamlat organiskt hushållsavfall och slaktrester. Under året som gått har man investerat i en ny förbehandlingsanläggning och prestandaproverna visar på ett substrat av högsta kvalitet.

Projektledare hos kommunen är Joaquim Holmberg.

- Den gamla anläggningen hade stora problem med driften. Dels klarade den inte utlovad kapacitet, dels krävde den väldigt mycket underhåll. Det var ett arbetsmiljöproblem för vår personal att behöva gå in i maskiner och rengöra manuellt.

Anläggningen har projekterats och byggts i ett samverkansprojekt mellan Skellefteå kommun och Cellwood. Processen är baserad på de senares så kallade HC-pulper.

- Den första fasen av projektet bestod av en djupgående förstudie där vi jämförde olika teknologier med varandra, berättar Joaquim.

- Där tog vi fram två alternativa koncept: våthammarkvarn eller pulper. Ett kriterium var en kapacitet på 14 ton i timmen. Alternativet med hammarkvarnen hade krävt en uppställning med två parallella maskiner. Men eftersom Cellwood kunde kundanpassa pulperns storlek, så kunde vi med den klara hela kapaciteten i en enda linje. Det innebar att pulpern gav en lägre investeringskostnad. Dessutom hade vi sett pulperkonceptet i andra anläggningar och visste att det var en robust och tillförlitlig process med låga underhållskostnader.

Den nya anläggningen är byggd i befintliga lokaler. Mottagningsficka, tankar och rötkammare står kvar sedan förut. I ledigt utrymme har Cellwoods ingenjörer tagit fram en kundanpassad layout för pulper, rejektseparator och rejekthanteringssystem. Dessutom återanvänds en cyklon och en dispergeringskvarn, som företaget redan tidigare levererat som uppgraderingar till den ursprungliga anläggningen.

 

Renare substrat

- Renare substrat, ökat gasutbyte och mindre underhåll. Det har varit de tre stora målen med vårt projekt, fortsätter Joaquim.

- Med pulpern får vi en industriell process som är lätt att drifta och som alltid ger ett högkvalitativt substrat.

Analys från provdriften visar på ett rent substrat. Synliga föroreningar > 2 mm ligger på 0,03%, vilket motsvarar 6,6 cm²/kg.

- Det är ett fantastiskt lågt värde. Ett renare substrat leder till gladare bakterier i rötkammaren, och då genererar de mer gas ur samma material.

Substratets renhet ska jämföras med lagkravet på 0,5 %. Pulperprocessen ger ett värde som är nästan tjugo gånger bättre. Vid sidan av ökat gasutbyte finns flera andra fördelar med ett rent substrat, exempelvis optimerad användning av volymen i rötkammaren, samt minskat slitage.

- Vi har gått i mål med förväntningarna och är mycket nöjda, konstaterar Joaquim Holmberg.

Förbehandlingsprocessen

Förbehandlingen består av ett antal olika steg. Först tas matavfallet emot i två tippfickor. Bearbetningen börjar i en avfallskross som slår sönder påsar och gör materialet mer lättupplösligt.

Sedan följer själva pulpern. Här späds materialet med vatten till en konsistens på 20 % TS, varpå det bereds batchvis under en cykel på 36 minuter. Pulperns rotor sätter materialet i rörelse och låter det bearbetas av sin egen friktion. Detta innebär en mild bearbetning där det organiska innehållet löses upp, medan föroreningar i form av plast förblir relativt intakta.

Principen är viktig i nästa steg som är rejektseparatorn. Där finsilas substratet genom en silplåt med 6-millimeters hål. Plast och metall separeras effektivt och dumpas batchvis till ett rejekthanteringssystem, där rejektet avvattnas och transporteras till en container.

Det renade substratet pumpas vidare till en hygieniseringstank. Vid denna tank finns en cyklon installerad, som renar substratet från sand och glas för att motverka sedimentering i rötkammaren.

Vid en separat mottagning tar man även emot slaktavfall, som finfördelas i en dispergeringskvarn.

 

Satsning på miljö

- Vid det här laget har vi hunnit köra över 200 batcher i anläggningen, så vi börjar lära känna processen ganska väl. På det stora hela går anläggningen väldigt bra nu.

Den nya förbehandlingen möjliggör en ökad satsning på biogas i Skellefteå.

- Med den nya anläggningen har vi säkrat en produktion på 17 000 ton per år. Det är mer än dubbelt så mycket som förut. Nu behöver vi samla in mer organiskt material så att vi kan öka produktionen av biogas. Vi vill nå ut till fler hushåll så att ännu mer matrester kan återvinnas. Vi vill även ta hand om mer material från butiker och grannkommuner. När vi kan producera mer gas kommer fler bussar att kunna köras fossilfritt.

Nu när förbehandlingen är på plats börjar snart nästa projekt på Tuvan.

- Vi kommer bygga en ny anläggning för gasuppgradering för att producera mer fordonsgas. Samtidigt byggs en gasledning och en ny tankstation. Macken kommer ligga vid kommunens central för bussar och räddningstjänst, och där kommer fordonsgasen även bli lättare att nå för privatpersoner. Den nya förbehandlingen är alltså första länken i en lång kedja av miljösatsningar.

PeO

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129