23948sdkhjf

Förbjud förbränning av plastgolv

På Ikems hemsida läser vi att medlemsföretaget Tarkett i en debattartikeln föreslår en kombination av förbud mot förbränning av plastgolv, nya upphandlingsregler och forskningssatsningar som skulle möjliggöra en cirkulär ekonomi för plastgolv.

Enligt Tarkett läggs det i Sverige årligen in 6 miljoner kvadratmeter nya plastgolv och totalt finns det cirka 100 miljoner kvadratmeter plastgolv i byggnader runt om i landet. Vid renovering rivs golven ut och går till förbränning. Man anser att det är ett resursslöseri som måste upphöra.

 

- Därför föreslår vi ett förbud mot förbränning av plastgolv, kombinerat med ett flertal åtgärder för att skapa förutsättningar för en fullt ut cirkulär ekonomi, skriver Niklas Bergquist, Sverigechef Tarkett, och Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef Tarkett. 

 

Tarketts ambition är att en dag kunna lämna den linjära ekonomin och bli ett cirkulärt företag fullt ut, där avfall blir till råvara. Om alla gamla plastgolv som redan finns i Sverige skulle återvinnas skulle det innebära en koldioxidbesparing i storleksordningen en halv miljon ton och utgöra en mycket värdefull resurs för Tarkett och andra som behöver plast för sin produktion. 

I debattartikeln framförs följande förslag:

  • Att det införs ett förbud mot förbränning av plastgolv.
  • En riktad satsning på forskning om återvinning av plastgolv och andra långlivade plastprodukter.
  • Att Upphandlingsmyndigheten tar fram kriterier för upphandling av golv med återvunnet material.
  • Att det i alla offentliga upphandlingar av plastgolv ställs krav på att installationsspill ska samlas in för återvinning.

En länk till debattartikeln i sin helhet hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156